7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

RASFF meldde veel problemen met Turkse groenten en fruit

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Het Europese meldingssysteem RASFF noteerde vorig jaar 492 meldingen van EU-lidstaten over vermoedelijke problemen met de voedselveiligheid van groenten en fruit. Residuen van gewasbeschermingsmiddelen werden vaker gemeld, 235 meldingen tegenover 140 in 2009, weet het Agrarisch Dagblad. De lidstaten brachten elkaar opvallend vaak op de hoogte van problemen met producten uit Turkije, geeft Vilt.be aan.
Het gaat om meldingen van verschillende aard binnen RASFF: van puur informatief tot waarschuwingen aan andere lidstaten om uit te kijken naar producten uit dezelfde partij. In bijna 10 procent van alle 492 gevallen gaat de melding om vondsten van materialen die niet thuishoren in het product. Zo ontstond in ons land veel ophef over het al dan niet kunnen weren van dode muizen in diepvriesgroenten.
Opvallend is dat meer meldingen gingen over producten uit Turkije. In 2010 waarschuwden de lidstaten elkaar 136 maal omtrent problemen met producten van Turkse origine, in 2009 waren dat nog 111 meldingen. De voedselveiligheidsautoriteiten hebben bijzondere aandacht voor Turkije omdat groenten en fruit uit dat land een slecht imago hebben wat voedselveiligheid betreft. Ook producten uit Thailand worden streng gecontroleerd, wat de verklaring lijkt voor de groei naar 61 meldingen in 2010 (38 meldingen in 2009).
Bron: Vilt.be
Bron: http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=66154

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here