7.5 C
Alba Iulia
zaterdag, september 30, 2023
No menu items!

Turkije is stille winnaar

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

 
Iedereen heeft de mond vol over China, India en Brazilië. Maar stilletjes was Turkije vorig jaar wereldwijd na China de grootste groeier. Ook de komende jaren liggen de kansen voor het oprapen, zegt portfolio manager Cornelis Vlooswijk van Robeco’s Emerging Markets Equity-fonds.
Turkije geeft Europa het nakijken met een economische groei van bijna 8 procent in 2010. Doordat het land qua ontwikkeling nog wat achterligt, kon het na de kredietcrisis veel krachtiger opveren dan het Westen. Zo profiteert het land van een groeiend binnenlands consumentenvertrouwen, wat een impuls betekent voor de binnenlandse vraag.
Turkije-specialist Cornelis Vlooswijk is enthousiast. Niet voor niets zijn Turkse beleggingen goed voor 3,4 procent van zijn emerging markets-portefeuille, ruim het dubbele van de benchmark. Pluspunt is de stabiele Turkse regering. “Die is bijzonder business minded en voert al acht jaar een goed economisch beleid, met hervormingen en privatiseringen. Verder worden belastingen verlaagd en obstakels weggenomen voor internationale handel. Zo verloopt het contact met Rusland en het Midden-Oosten soepeler dan voorheen.” De huidige regering wordt komende zomer waarschijnlijk herkozen. Volgens Vlooswijk een opsteker voor het vertrouwen, gunstig voor zowel consumentenbestedingen als investeringen door het bedrijfsleven.
Stevige groeiverwachting
Een andere pre is Turkije’s geografische positie tussen Europa en het Midden-Oosten. Terwijl in Europa de laatste jaren weinig te halen viel, floreerde de export naar landen als Iran, Syrië, Saoedi-Arabië en Rusland. Aan Europa wordt wel weer op een andere manier geld verdiend; er wordt aardig wat naar Turkije geoutsourced. Denk aan de productie van zware consumentengoederen, zoals auto’s en wasmachines. Weliswaar is arbeid in China goedkoper, maar daar zijn de transportkosten weer hoger en is de kwaliteit volgens Vlooswijk wat lager. De komende jaren zet Turkije een groei neer van ongeveer 5 procent, verwacht de beheerder. Niet zo spectaculair als vorig jaar dus. “Landen als China, India en andere emerging markets komen van een lagere basis. Daardoor is daar sterkere groei te behalen dan in Turkije, dat veel verder is. De meeste Turken hebben al een televisie en een wasmachine, en de auto wordt ook steeds gewoner.”
Aantrekkelijke waardering
Financials vormen de belangrijkste sector op de Turkse beurs. Zij behoren tot de favorieten van Vlooswijk. Vooral met het oog op de voorziene groei van kredietverlening. “Bankkredieten en hypotheken maken nu nog een heel laag percentage uit van het bbp. Veel Turken hebben wel een eigen huis, maar dat is meestal met cash gekocht. Met een stijgend consumentenvertrouwen zullen zij zich vaker tot de bank wenden. Daar zie ik de belangrijkste ruimte voor hardere groei dan Europa.” De leninggroei wordt voor 2011 op liefst 25 procent geraamd, al is een deel hiervan wel nodig om margedruk te compenseren. Het sterkere consumentenvertrouwen speelt ook consumentenproducten en woningbouw in de kaart.
En dit lijkt hét moment. De beurs presteerde in 2009 en 2010 al behoorlijk goed, maar kreeg de laatste maanden van het jaar een terugval voor de kiezen. De waarderingen van Turkse aandelen zijn dus juist nu aantrekkelijk.
© Robeco (Bron: RTL)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here