7.5 C
Alba Iulia
dinsdag, mei 30, 2023
No menu items!

De Krimoorlog of de vernedering van Rusland

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

In het midden van de negentiende eeuw was de Krim het toneel van een gruwelijke strijd die minstens 800.000 levens eiste. Op en rond het grote schiereiland trok een machtige coalitie van Britse, Franse en Turkse troepen ten oorlog tegen het Russische leger, gedreven door het angstbeeld van een Rusland dat heer en meester zou worden in een gebied dat zich uitstrekte van de Balkan tot de Perzische Golf.  
Het nieuwe boek van Orlando Figes is een even boeiend als huiveringwekkend relaas over de Krimoorlog (1853-1856), waarvan episoden als de Charge van de Lichte Brigade en het Beleg van Sebastopol inmiddels legendarisch zijn. Figes gaat uitgebreid in op de militaire en politieke verwikkelingen, maar besteedt daarnaast veel aandacht aan het leven op de Krim en de cultuur die in het strijdgewoel teloorging. Aan de hand van een schat aan fascinerende bronnen vertelt hij op meeslepende wijze over de bloedige strijd en over de zware slag die Rusland werd toegebracht.
Persrecensies
‘Met die stijl die net als in eerder werk kristalhelder en meeslepend is, op het bedwelmende af, ontrukt hij de Krim-oorlog aan de vergetelheid.’ de Volkskrant
‘Met zijn nieuwe boek (…) ontrukt de Engelse historicus Orlando Figes dit conflict op magistrale wijze aan de vergetelheid. Aanloop, verloop, afloop: Figes beschrijft en analyseert het allemaal even goed.’ NRC Handelsblad
‘De Krimoorlog van de Britse historicus Orlando Figes voldoet aan de eisen van een briljant boek. Het weet de aanvankelijk matig geinteresseerde lezer van meet af aan te boeien en soms zelfs mee te slepen. Figes is een voortreffelijk schrijver en heeft bovendien Russische archieven kunnen raadplegen die voor zijn voorgangers nog gesloten waren.’ Trouw
‘Aan zijn kristalheldere stijl, zijn vermogen te ontroeren en topzware materie levendig en begrijpelijk te verwoorden, kunnen zijn vijanden niet tippen.’ de Volkskrant
‘Figes lezen is een genot. Zijn stijl is meeslepend, het tempo is strak, zijn ontleding is haarscherp en zijn standpunten zijn uitdagend. De Krimoorlog is een voltreffer.’ De Morgen
‘Een meeslepend en huiveringwekkend boek.’ De Standaard
‘Bovendien is Figes een schrijver die een meeslepende stijl weet te combineren met gedegen onderzoek en een genuanceerd betoog: behalve leerzaam is Crimea ook nog eens bijzonder prettig leesbaar.’ Joop Hopster van Athenaeum Boekhandel
‘(…) met De Krimoorlog of de vernedering van Rusland laat Figes wel weer zien wat een uitstekende historicus hij is. 8Weekly
Het is glashelder, levendig en met diep gevoel geschreven, En bovenal, het vertelt ons waarom dit veronachtzaamde conflict en zijn vergeten slachtoffers onze blijvende aandacht verdienen. The Independent 
Een sprankelend en bij vlagen briljant boek, gevoed door een rijke bron van zowel Russische en Turkse als Britse en Franse archieven. Door zich te concentreren op de sociale en culturele aspecten van het conflict weet Figes de Krimoorlog, die zo’n enorme invloed heeft uitgeoefend op de navolgende eeuw, een verrassend modern karakter te verlenen, hier en daar zelfs op het ongemakkelijke af. The Guardian
Gegevens
Genre: Geschiedenis
Omslagontwerp: Bureau Beck
ISBN: 978 90 468 102 48
NUR: 685
Aantal pagina’s: 672
Oorspronkelijk titel: Crimea
Vertaling: Henk Moerdijk
Afmetingen: 15 x 23 cm
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here