7.5 C
Alba Iulia
vrijdag, december 1, 2023
No menu items!

Europa verliest dik van Turkije

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Als het gaat over snelle economische groei, heeft iedereen het over China, Brazilië en India. Maar vorig jaar voegde Turkije zich bij de grote groeiers. De Turkse economie groeide in 2010 het snelst van alle Europese landen.
Met een economische groei van 7,3 procent was de Turkse economie in 2010 goed op stoom. Vooral in vergelijking met andere Europese landen is het verschil groot. Dit kan overigens niet los gezien worden van het niveau van ontwikkeling van Turkije. Hoe lager een land ontwikkeld is, hoe groter immers de groeicapaciteit.
Doordat Turkije qua ontwikkeling nog achterligt, kon het na de kredietcrisis krachtig opveren. Het land profiteert van een hoog binnenlands consumentenvertrouwen en een stijgende binnenlandse vraag. Tegenover RTL-Z noemde een Turkijespecialist ook het beleid van de Turkse regering een belangrijke stabiliserende en stimulerende factor in de Turkse economie.
Turkije profiteert onder meer van outsourcing vanuit landen van de Europese Unie. Weliswaar is Turkije een duurdere productielocatie dan China, maar daar stelt het land een hoog gekwalificeerde bevolking en lagere transportkosten naar Europa tegenover.
Turkije staat met zijn groeicijfer wereldwijd op de 16e plaats. De Chinese economie groeide met 10,1 procent, de Indiase met 8,1 procent en de economie van Brazilië met 7,5 procent. Qatar ging van alle landen in de wereld het hardst vooruit met 19,4 procent.
In de Europese Unie bedroeg de groei in 2010 1,7 procent.
Nederland zat exact op dit Europese gemiddelde.
Nochtans is de levensstandaard in Turkije nog altijd een stuk lager dan die in de Europese Unie. Turkije is een middenmoter in de wereld met een gemiddeld jaarinkomen naar koopkrachtwaarde van $ 12.300. Dat is in de Europese Unie gemiddeld $ 32.900. De Nederlander heeft een gemiddelde koopkracht van $ 40.500.
(Bron cijfers: CIA World Factbook)
Bron: http://www.businesscompleet.nl/kennisbank/kennisbank/Export/6673-Europa-verliest-dik-van-turkije.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here