7.5 C
Alba Iulia
maandag, december 4, 2023
No menu items!

Turkse tomatenkas op aardwarmte

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Wageningen UR Glastuinbouw realiseert met Nederlandse kasbouwers en toeleveranciers een ultramoderne kas in Turkije. Ze gebruiken aardwarmte als warmte- en CO2-bron bij de tomatenteelt.
Het kassencomplex wordt vier hectare groot, waarvan anderhalf hectare wordt ingericht als demonstratiecentrum, vertelt Ruud Maaswinkel van Wageningen UR Glastuinbouw. In dit Sustainable Innovation Centre showen Nederlandse bedrijven hun kennis en technologie op het gebied van teelt, gewasbescherming en klimaatcontrole. Een Turks bedrijf financiert de kas, een Nederlander gaat gedurende twee jaar het bedrijf runnen en de opvolgers opleiden.
Wageningen UR gaat de komende jaren na of de teelt-, energie- en klimaatprestaties van de kas in praktijk net zo goed zijn als op papier. ‘We zoeken bij deze monitoring nog een Turkse universiteit die als partner wil optreden.’ Het democentrum valt onder het project Seraculture van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI), die tevens een van de financiers is.
De tuinbouw in Turkije zit in de lift, zegt Maaswinkel, vooral in het gebied rond Aydin – Izmir. ‘Dat gebied heeft een goed klimaat en er zijn veel geothermische bronnen. Daarom kunnen we daar aardwarmte toepassen.’ In Nederland maken tuinders nog geen gebruik van aardwarmte. De kas is speciaal afgestemd op de Turkse omstandigheden. De aardwarmte voor de kas is opgeslagen in bronwater. Dat water levert niet alleen warmte in de winterperiode, maar is ook rijk aan CO2 dat wordt gebruikt voor de gewasgroei. Ook wordt het water gerecycled, zodat de milieubelasting beperkt blijft. ‘Nederlandse toeleveringsbedrijven zetten hier hun laatste knowhow in’, zegt Maaswinkel. | Albert Sikkema
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.
Bron: http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Tomaat110207.htm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here