7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Turkije nieuw in Europese ranking glasvezel, Nederland daalt

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Turkije is het achttiende land dat zich schaart in de Europese FTTH Ranking, opgesteld door het FTTH Council Europe. Dit werd vandaag bekend tijdens de FTTH Conference in Milaan. Nederland valt terug naar de dertiende plek.
De ranking wordt tweejaarlijks bijgehouden. Alleen landen met minstens tweehonderdduizend huishoudens en meer dan één procent penetratie komen voor de rangschikking in aanmerking.
Eind 2009 begon het Turkse SuperOnline de vraagbundeling voor glasvezel, en eind 2010 waren er tweehonderdduizend aanmeldingen binnen. Eind dit jaar wil de operator één miljoen huishoudens voorzien van een FTTH-netwerk. 
Nederland
Nederland loopt in de ranking achter de feiten aan. Waar het vorig jaar nog op plek 9 stond, moet Nederland het nu doen met de dertiende plaats. Nederland heeft nog geen vijf procent penetratie behaald. De groei in Nederland lijkt dus te stagneren. Maar met de werkwijze van Reggefiber in het achterhoofd, dat stukje voor stukje Nederland wil aansluiten, is de daling in de lijst te verklaren.
Nieuwe ranking van glasvezellanden in 2011, met als nieuwkomer Turkije. Een grote versie is beschikbaar via het Flickr-account van GlasVezel.nu.
Ook Letland en Portugal kenden daarentegen wél een grote groei in het aantal FTTH-abonnementen. Het aantal abonnees in Letland is in vergelijking met vorig jaar verdriedrubbeld, en kan daardoor rekenen op plaats 8. Portugal, vorig jaar gastland van de conferentie, heeft duidelijk geprofiteerd van de aandacht en nadert een glasvezelpenetratie van vijf procent. Daarmee staat het op de elfde plaats.
Litouwen staat nog steeds op de eerste plek. Wereldwijd scoort het een zesde plaats. Oost-Europese landen doen het sowieso goed qua glasvezelpenetratie. Hartwig Tauber, algemeen directeur van de FTTH Council Europe, verklaart dit doordat infrastructuren in deze landen nog gebouwd of herbouwd moeten worden. De landen kiezen dan voor een glasvezelnetwerk zodat ze nog jaren vooruit kunnen.
Europa
Vergeleken met de vorige meting van de FTTH Ranking, een half jaar geleden, is het aantal huishoudens in Europa dat glasvezel heeft, gegroeid tot 3,9 miljoen. Dat is een groei van 18 procent. Rusland blijft een land met ongekende groei: het verwelkomde 850.000 nieuwe aansluitingen in slechts zes maanden. Totaal heeft Rusland 4,2 miljoen gebruikers. Tellen we deze mee, dan komt Europa op meer dan 8 miljoen FTTH-aansluitingen.
Voorspellingen op basis van de cijfers van industrie-analist IDATE laten zien dat Europa nog een lange weg heeft naar een volwassen glasvezelmarkt. In 2018 moet glasvezel binnen de Europese Unie helemaal ingeburgerd zijn. Voor Nederland is dit in 2016. Europa kent verder een langzame, maar gestage groei van gebruikers. In 2015, zo wordt voorspeld, zijn er in Europa meer dan 32 miljoen gebruikers.
De wereldwijde ranglijst wordt morgen tijdens de conferentie bekend gemaakt. 
Bron: http://www.glasvezel.nu/nieuws/002724-20110209_turkije-meldt-zich-europese-ranking-glasvezellanden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here