7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

DGBC en Turkish Green Building Council werken samen

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De Turkish Green Buidling Council (ÇEDBÝK) heeft de DGBC benaderd met een aantal vragen. Deze council zit nu middenin de vertaling van BREEAM naar de Turkse situatie. Bij het opstellen van het Turkse keurmerk voor nieuwbouw, BREEAM-TR, loopt men tegen vergelijkbare discussiepunten op als in ons land: zo blijkt het ook voor de Turken onder andere lastig om invulling te geven aan credit Mat1 (Bouwmaterialen).
Mat1(1) heeft als doel ‘Het identificeren en stimuleren van het gebruik van materialen met een lage milieu-impact gedurende de volledige levenscyclus van het gebouw.’ Lastig hierbij is dat deze credit is gebaseerd op de zogenoemde BRE Green Guide, een onderdeel van BREEAM waarin onder andere de milieubelasting van diverse materialen is opgenomen. Probleem voor de Turken is dat genoemde materialen ‘erg Brits’ zijn en dat er juist materialen ontbreken die in Turkije veel worden toegepast.
Materialen lastig vergelijkbaar
“Our concerns have been related to the evaluation of materials produced by low carbon electricity, e.g. rock wool produced in Turkey. The Council of XPS producers in Turkey claims that XPS products in Turkey have higher rating, due to their production methods in Turkey than BREEAM claims”, aldus het commentaar van de Turken. Zij zouden graag zien dat er een ‘BREEAM Bespoke Green Guide’ komt voor dit soort materialen.
Een samenvatting van alle punten waar Turkije tegenaan loopt is terug te vinden in een presentatie die DGBC kreeg toegemaild:BREEAM_ADAPTATION.pdf.
Meer over ÇEDBÝK
De Turkish Green Building Council is opgericht in oktober 2007 en heeft 100 participanten en 6 commissies. Kijk voor meer informatie op de website van ÇEDBÝK of neem rechtstreeks contact op met Dr. Duygu Erten, Founding Vice President of TGBC, e-mail: derten@cebic.org
//= 0; i=i-1){
if (l[i].substring(0, 1) == ‘ ‘) output += “&#”+unescape(l[i].substring(1))+”;”;
else output += unescape(l[i]);
}
document.getElementById(‘eeEncEmail_bn3ocl2UaR’).innerHTML = output;
//]]>
Meer over BREEAM-NL credits
(1)Een overzicht van alle credits vertaald naar de Nederlandse situatie vint u op de Wiki van DGBC
Bron: http://www.dgbc.nl/mediaroom/actueel/dgbc_en_turkish_green_building_council_werken_samen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here