Jonge bevolking en groeiende middenklasse geven veel vertrouwen in groeipotentie.
Marc Guillet, Istanbul
In de zakenwijken Maslak en Levent, met kantorenflats van meer dan vijftig verdiepingen, zijn bouwvakkers druk bezig. Het lawaai van boren, slijptollen en hamers klinkt uit boven het drukke verkeer.
Hier in het zinderende financiële en economische hart van Istanbul staan alle hoofdkantoren van de Turkse en buitenlandse banken en van machtige familieholdings als Sabanci, en is ook de effectenbeurs gevestigd. Er verrijzen nieuwe kantorenflats, want de vraag naar klasse-A kantoorruimten is groter dan het aanbod.
In het industriedistrict Ikitelli, met zijn talloze transportondernemingen, lopen distributiecentra en magazijnen weer vol dankzij de groei van de export. In 2010 ging het om een groei van 14%. Ook de eerste cijfers voor dit jaar jaar zijn veelbelovend: een exportgroei van 22,6% in januari vergeleken met een jaar eerder. Met uitschieters van 42% naar Nederland en 19% naar Duitsland.
De commerciële vastgoedsector in Turkije – retail, kantoren, bedrijfsgebouwen – heeft net als in de Verenigde Staten en Europa klappen gehad van de economische crisis. Maar anders dan in de rijke industrielanden werd de afnemende vraag in Turkije niet veroorzaakt door het uiteenspatten van een zeepbel op de huizenmarkt.
In Turkije was geen onroerendgoedzeepbel. ‘Vastgoed wordt in Turkije zelden gefinancierd door banken’, zegt Patrick van Dooyeweert, managing director van de internationale vastgoedonderneming Redevco in Istanbul. ‘Vrijwel iedereen betaalt cash. Dat is ook de reden waarom je in Turkije vaak gebouwen ziet die nog niet af zijn. Eerst wordt een stuk grond gekocht. En elke keer als er weer cash is wordt dat omgezet in stenen en beton. Zo komen er langzaam verdiepingen bij.’
De vraag naar hypotheken begint nu te groeien; in 2010 met 29,6%. Maar hypotheken maken maar een tiende uit van alle leningen en het aandeel van de hypotheekmarkt is nog geen 5% van het bruto binnenlands product. Door de traditioneel hoge inflatie – tot 2002 gemiddeld 70% – was de Turkse consument huiverig om langlopende leningen te sluiten. Ook nu nog waarschuwen consumentenorganisaties voor de financiële risico’s van hypotheken. Hun advies: niet langer dan vijf jaar en tegen een vaste rente.
Istanbul is de economische hoofdstad van Turkije. Wat hier gebeurt is een graadmeter voor de rest van het land. Zeker 55% van de Turkse handel komt uit Istanbul.
De Turkse economie kende in 2009 een krimp van 4,7%. Die krimp leidde ook tot een forse druk op de vastgoedmarkt.
Lees verder op:
http://www.fdselections.nl/vastgoed/Nieuws/UithetFD/articleType/ArticleView/articleId/19100/Turkse-commerciele-vastgoedmarkt-blijft-aantrekkelijk-voor-vele-partijen.aspx
Bron: http://www.fdselections.nl/vastgoed/Nieuws/UithetFD/articleType/ArticleView/articleId/19100/Turkse-commerciele-vastgoedmarkt-