7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Kleurrijke ondernemers doen het zonder borrel

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Een kick-off van een zake­lijk netwerk in de avonduren zon­der afsluitende borrel. Daar valt geen Nederlandse ondernemer voor te porren. Netwerk en neut gaan hand in hand. Maar het nieu­we netwerk dat gisteren in Hotel Vught van start ging is dan ook geen gewoon netwerk. De Kleurrij­ke Ondernemersvereniging (KOV) Den Bosch bestaat voor het over­grote deel uit Turken en een paar Marokkanen. Volgens Taner Ka­raaslan, samen met zijn vrouw Na­lan Taskin, mede- eigenaar van reïntegratiebedrijf Job Solutions is deze samenwerking in een onder­nemersvereniging ‘ uniek’. Ongeveer zeventig ondernemers waren er op afgekomen. Een res­pectabel aantal in de wetenschap dat er van de 10.000 bedrijven in Den Bosch ruim één procent ge­rund wordt door allochtonen.
Opvallend! Van de andere zakelij­ke netwerken in Den Bosch was niemand aanwezig bij de geboorte van KOV. Het is typerend voor de afstand die de allochtone onderne­mer voelt. Maar voorzitter Nalan Taskin nodigde Nederlandse on­dernemers wel uit om ook lid te worden. „KOV wil niet alleen een netwerk zijn voor ondernemers met uiterlijk een kleur, maar ook voor ondernemers met een inner­lijke kleur.” Voorlopig zal die scheiding der geesten nog wel bestaan. „We moe­ten een flinke inhaalslag realise­ren, want we hebben nog een flin­ke achterstand.” Zakelijk valt dat overigens wel mee, want bij voor­beeld Turgut Torunogullari is eige­naar van het miljoenenbedrijf Edelstaal Groep uit Den Bosch en heeft nogal wat onroerend goed in Turkije. „Turkse ondernemers w il­len meteen handelen. Ze moeten de discipline van de Nederlanders combineren met snel handelen.
Dat is een project van tien jaar.”
Het zijn al lang niet meer de eige­naars van shoarmatenten en super­markten die de boventoon voeren in allochtoon ondernemersland.
In het bestuur bestaat uit mensen die hun brood verdienen in de reïntegratie, de media, de banden­handel en de horeca. „Er zit een enorme groei in de dienstverlenen­de sector, de bouw en techniek”, aldus Taskin.
Maar toch voelen de allochtone on­dernemers de behoefte aan een apart netwerk. Karaaslan: „ Ik ben continu in gesprek met onderne­mers. Bepaalde informatie bereikt hen niet; ze lopen regelmatig ach­ter de feiten aan.”
En dat heeft volgens Mostafa Ab­bou tijdens de economische crisis tot meer slachtoffers geleid onder allochtonen geleid dan nodig.
„Heel veel ondernemers zijn door de crisis in de kaartenbakken van het UWV beland. Ze zijn door ambtenaren niet geholpen, maar weggeblazen omdat ze niet op de juiste manier communiceerden.”
Eindhovenaar Abbou doet met de partij Brabant Nu mee aan de Sta­tenverkiezingen.
‘ Veel ondernemers door crisis in kaartenbakken van het UWV beland’
Bron: Artikel Brabants Daglad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here