Een kick-off van een zakelijk netwerk in de avonduren zonder afsluitende borrel. Daar valt geen Nederlandse ondernemer voor te porren. Netwerk en neut gaan hand in hand. Maar het nieuwe netwerk dat gisteren in Hotel Vught van start ging is dan ook geen gewoon netwerk. De Kleurrijke Ondernemersvereniging (KOV) Den Bosch bestaat voor het overgrote deel uit Turken en een paar Marokkanen. Volgens Taner Karaaslan, samen met zijn vrouw Nalan Taskin, mede- eigenaar van reïntegratiebedrijf Job Solutions is deze samenwerking in een ondernemersvereniging ‘ uniek’. Ongeveer zeventig ondernemers waren er op afgekomen. Een respectabel aantal in de wetenschap dat er van de 10.000 bedrijven in Den Bosch ruim één procent gerund wordt door allochtonen.
Opvallend! Van de andere zakelijke netwerken in Den Bosch was niemand aanwezig bij de geboorte van KOV. Het is typerend voor de afstand die de allochtone ondernemer voelt. Maar voorzitter Nalan Taskin nodigde Nederlandse ondernemers wel uit om ook lid te worden. „KOV wil niet alleen een netwerk zijn voor ondernemers met uiterlijk een kleur, maar ook voor ondernemers met een innerlijke kleur.” Voorlopig zal die scheiding der geesten nog wel bestaan. „We moeten een flinke inhaalslag realiseren, want we hebben nog een flinke achterstand.” Zakelijk valt dat overigens wel mee, want bij voorbeeld Turgut Torunogullari is eigenaar van het miljoenenbedrijf Edelstaal Groep uit Den Bosch en heeft nogal wat onroerend goed in Turkije. „Turkse ondernemers w illen meteen handelen. Ze moeten de discipline van de Nederlanders combineren met snel handelen.
Dat is een project van tien jaar.”
Het zijn al lang niet meer de eigenaars van shoarmatenten en supermarkten die de boventoon voeren in allochtoon ondernemersland.
In het bestuur bestaat uit mensen die hun brood verdienen in de reïntegratie, de media, de bandenhandel en de horeca. „Er zit een enorme groei in de dienstverlenende sector, de bouw en techniek”, aldus Taskin.
Maar toch voelen de allochtone ondernemers de behoefte aan een apart netwerk. Karaaslan: „ Ik ben continu in gesprek met ondernemers. Bepaalde informatie bereikt hen niet; ze lopen regelmatig achter de feiten aan.”
En dat heeft volgens Mostafa Abbou tijdens de economische crisis tot meer slachtoffers geleid onder allochtonen geleid dan nodig.
„Heel veel ondernemers zijn door de crisis in de kaartenbakken van het UWV beland. Ze zijn door ambtenaren niet geholpen, maar weggeblazen omdat ze niet op de juiste manier communiceerden.”
Eindhovenaar Abbou doet met de partij Brabant Nu mee aan de Statenverkiezingen.
‘ Veel ondernemers door crisis in kaartenbakken van het UWV beland’
Bron: Artikel Brabants Daglad