7.5 C
Alba Iulia
dinsdag, mei 30, 2023
No menu items!

Ambassadeur Turkije bezoekt Den Helder

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De ambassadeur van Turkije, Ugur Dogan, bracht donderdag een bezoek aan Den Helder. Dogan werd vergezeld door militair Attaché Murat Selcuk Solmaz en Honorair Concul-Generaal Joost Peters.
De ambassadeur werd ontvangen in het gemeentehuis door burgemeester Koen Schuiling, waarna het gezelschap een bezoek bracht aan de Turkse moskee, het marinebedrijf en Willemsoord.
De ontvangst op het gemeentehuis had een ontspannen karakter. Burgemeester Koen Schuiling ontving de hoogwaardigheidsbekleders met thee en gebak van bakker Bos. “Deze bakker heeft het predicaat Koninklijk”, vertelde Schuiling. Een opmerking die de bezoekers de nodige vragen ontlokte. Andere onderwerpen die werden besproken waren de nauwe betrekkingen tussen Nederland en Turkije. “Er is veel overeenkomst tussen beide landen. De manier waarop we met de natuur omgaan, maar ook de zee. Die zaken verbinden ons. Ik denk dat onze landen elkaar goed aanvullen en veel te bieden hebben”, aldus ambassadeur Dogan.
Zes steden
De Turkse regering heeft een zestal steden aangewezen om extra aandacht aan te geven. Honorair Consul-Generaal Joost Peters brengt de ontmoetingen tot stand tussen de ambassadeur en bijvoorbeeld burgemeesters. “Ik heb ervoor gekozen om de invulling van mijn functie vooral op een pro-actieve en niet vrijblijvende manier te doen. Ik zet me in om de Ambassadeur met zoveel mogelijk mensen in contact te brengen”, liet Peters weten.
Waarom de Turkse regering juist deze zes steden heeft aangewezen, is hem niet bekend, wel heeft Peters de nodige vermoedens. “Amersfoort en Alkmaar hebben beide een grote populatie Turkse inwoners. Leiden en Utrecht vanwege de universiteiten, Hoorn had ooit een klein Turks museum en Den Helder vanwege de marine. Dat past ook binnen de wil om de handelsbetrekkingen met Nederland te versterken. Regelmatig worden studenten uit Nederland op universiteiten in Turkije geplaatst. Andersom, Turkse studenten naar Nederlandse universiteiten, komt nog niet voor, maar behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden”, aldus Peters.
Eerste keer
Het was de eerste keer dat de ambassadeur Den Helder bezocht. “Ik weet dat de stad in het noorden van het land ligt, een marinebasis heeft , maar verder nog niet veel. Daarom ben ik nu ook hier om een indruk van de stad te krijgen”, liet Dogan weten. Uiteraard werden giften uitgewisseld. Dogan kreeg onder meer een stropdas van de gemeente Den Helder en Schuiling kreeg een doos Turks Fruit.
Na het gemeentehuis werd een bezoek gebracht aan de Turkse moskee, waar een kleine groep Turkse stadsgenoten de ambassadeur en zijn gevolg met de burgemeester ontvingen. Het gezelschap toonde veel belangstelling voor de moskee en nam rustig de tijd om een echt glas Turkse thee en wat lekkernijen te nuttigen. Uiteraard werden ook hier veel vragen beantwoord. “De lekkernijen zijn normaal gesproken voor een feestdag. Dit is misschien wel geen feestdag, maar we maken het misschien maar een keer mee dat de ambassadeur hier komt”, vertelde Ahmed Kumas, secretaris van de Turkisch Social and Cultural Association.
Na het bezoek aan de moskee bracht het gezelschap een bezoek aan het marinebedrijf. Verder stond een wandeling over Willemsoord op het programma en de dag werd afgesloten met een diner bij de Marine-officiersclub.
Bron: http://www.denhelderactueel.nl/25/03/2011/ambassadeur-turkije-bezoekt-den-helder/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here