7.5 C
Alba Iulia
maandag, december 4, 2023
No menu items!

Turkije goed bezig met tabakspreventie

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Nederland is in Europa slechts een middenmoter op het gebied van tabakspreventie. Dat blijkt uit de Tobacco Control Scale die de Association of European Cancer Leagues (ECL) heeft gepubliceerd. Nederland bekleedt de dertiende plaats (14e in 2007) met 46 van de 100 punten. Nieuwkomer in de lijst Turkije, doet het met een gedeelde vierde plaats verrassend goed.
 De Europese Tobacco Control Scale, een publicatie van de ECL, wordt vandaag gepresenteerd. Dat Nederland niet beter scoort op de Europese lijst komt niet als een verrassing. Luk Joossens, Advocacy Officer van de ECL: “In Nederland is in de afgelopen jaren weliswaar een aantal belangrijke maatregelen voor tabakspreventie getroffen. Maar in andere Europese landen wordt de ernst van tabaksgebruik beter begrepen en worden effectievere maatregelen getroffen.”
Nederland blijft vooral achter met de prijs van tabaksproducten. Volgens de Tobacco Control Scale kost in Nederland een pakje sigaretten van de meest populaire prijscategorie slechts  €5,05, terwijl in  Ierland  €8,55 wordt betaald en in Noorwegen €11,24 (prijspeil juli 2010). Gezien het Bruto Nationaal Product van Nederland zou de prijs van een pakje sigaretten op € 7,70 moeten liggen. Bewezen is dat verhoging van de prijs voor tabaksproducten de meest effectieve maatregel is voor de ontmoediging van gebruik ervan. Daarnaast scoort Nederland slecht op informatie voor consumenten, ondermeer door het lage budget dat beschikbaar is voor informatiecampagnes. Uit deze Europese meting blijkt dat we in Nederland tien keer meer zouden moeten investeren in publiekscampagnes om aan de norm te voldoen.
Nederland doet het op zich goed als het gaat om behandeling van tabaksverslaving en reclamebeperkingen. Er zouden meer punten kunnen worden behaald als Nederland verbeteringen zou invoeren ten aanzien van rookverbod op werkplekken en in de horeca. Stefan Wigger, coördinator tabaksontmoediging KWF Kankerbestrijding: “Dat in Nederland weer in kleine cafés mag worden gerookt is bijzonder spijtig. In steeds meer landen wordt juist een totaal rookverbod ingevoerd. In het buitenland wordt dan ook met verbazing gekeken naar wat er hier gebeurt.”
Tabaksontmoediging is de meest effectieve vorm van preventie van kanker, zo bleek vorige week tijdens het congres ‘Successen van preventie’. Volgens Professor Mackenbach (hoofd maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC) is de bestrijding van tabaksgebruik het allergrootste succes van preventie in de afgelopen veertig jaar. Volgens Mackenbach is in Nederland  zeker dertig procent van de kankersterfte vermijdbaar (veroorzaakt door roken), maar dat gaat alleen lukken als we blijven investeren in de preventie ervan.
De Tobacco Control Scale wordt gepresenteerd aan de vooravond van de 5th European Conference on Tobacco or Health (ECToH) 2011 in Amsterdam. KWF Kankerbestrijding hoopt dat met deze conferentie het thema ‘tabaksontmoediging’ weer hoog op de (politieke) agenda komt.
Het rapport ‘The Tobacco Control Scale 2010 in Europe’ is te downloaden via www.ectoh.org
Bron: http://site.zorgportaal.nl/index.php/zorgkrant/nieuwsl-lijst/1914-nederland-slechts-middenmoter-in-eu-met-tabaksontmoediging

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here