7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Turkije wil enorm kanaal graven

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Turkije heeft het ‘gekke en grootse’ plan opgevat een nieuwe waterweg naar de Zwarte Zee aan te leggen. De door tankers overvolle Bosporus zal in de toekomst alleen nog gebruikt worden voor sportevenementen en de pleziervaart, zegt de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan woensdag.
De nieuwe waterweg moet ‘Istanbul-kanaal’ gaan heten en de Zwarte Zee verbinden met de Zee van Marmara, die op zijn beurt in verbinding staat met de Egeïsche Zee. Het kanaal moet ruim veertig kilometer lang worden, 25 meter diep en zo’n honderdvijftig meter breed.
Volgens Erdogan is het project groter dan de aanleg van het Panama-kanaal of het Suez-kanaal. Turkije wil het kanaal aan de Europese kant van de Bosporus graven, maar de precieze locatie is nog niet bekendgemaakt. Het gigantische project moet in 2023 worden voltooid, in het jaar dat de Turkse republiek honderd jaar bestaat.
De Bosporus is de drukste zeestraat ter wereld met jaarlijks zo’n 50.000 passages. De wachttijd voor schepen om door de Bosporus te varen, kan oplopen tot weken: de zeestraat is smal en om veiligheidsredenen is er nooit tweerichtingsverkeer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here