7.5 C
Alba Iulia
zaterdag, september 30, 2023
No menu items!

Turkije verbiedt 138 woorden voor domeinnamen

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De Turkse registry (nic.tr) heeft laten weten dat ze 138 woorden wil verbieden wat domeinnaam-registraties betreft. Deze woorden zullen dan niet meer in domeinnamen mogen voorkomen. Via dit voorstel wil de Turkse registry alle seksueel geladen content bannen via namen die in Turkije gehost worden. Hierdoor dreigen echter verscheidene sites, die dergelijke woorden bevatten, maar niets met erotiek te maken hebben in de problemen te komen.
Deze nieuwe regel zou gelden voor alle namen die in Turkije gehost worden ongeacht de extensie. Een .com-naam die dergelijk woord bevat maar in Turkije gehost wordt, zit met een probleem. Wordt dezelfde .com-naam in Amerika gehost dan is er niets aan de hand. Door deze onverwachte maatregel kunnen echter wel veel websites in de problemen raken.
De domeinnamen “donanimalemi.com” (hardwareworld.com) en “sanaldestekunitesi.com,” (virtualsupportunit.com) zouden ophouden te bestaan onder hun huidige naam omdat ze ene het woord ‘animal’ bevat en de andere het woord ‘anal’, 2 woorden die op de ‘verboden woorden’ lijst staan, hoewel deze duidelijk niet met seks of erotiek te maken hebben. Dit is dus het probleem. Er wordt niet gekeken naar de content van de website, enkel naar de domeinnaam. Aangezien deze regel enkel geldt voor namen die in Turkije gehost worden, is de kans ontzettend groot dat vele bedrijven en personen hun website in het buitenland zullen laten hosten. De Turkse registry lijkt dus voornamelijk de Turkse hosting-bedrijven een flinke hak te zetten.
Andere verboden Engelse woorden zijn ondermeer beat, escort, homemade, hot, nubile, free en teen. Ook Engelse afkortingen worden een probleem. Zo mag het Engelse ‘pic’, afkorting voor picture niet meer gebruikt worden omdat dit smeerlap betekent in het Turks. De verleden tijd van het werkwoord ‘to get’ is eveneens niet meer toegestaan omdat ‘got’ kont betekent in het Turks. Verder mogen domeinnamen ook niet langer het cijfer 31 bevatten omdat dit ’slang’ is voor masturbatie.
Bron: http://www.tld.sc/nl/2011/05/945/turkije-verbiedt-138-woorden-voor-domeinnamen/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here