7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

Turkse overmoed

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De vooruitzichten voor de lange termijn voor Turkije zijn uitstekend. Een jonge, steeds beter opgeleide bevolking en een economie die zich snel ontwikkeld heeft tot een van de veelzijdigste van Europa. Met goede betrekkingen met zowel de Europese Unie, Rusland als de Arabische wereld.
De 5 procent groei die het land gemiddeld heeft gerealiseerd sinds de liracrisis van 2001, is zeker geen onrealistisch cijfer voor de komende tien tot twintig jaar.
Toch is de Turkse aandelenmarkt zwak geweest de laatste tijd. En zelfs op de lange termijn is de relatieve performance van de Turkse markt ten opzichte van de emerging-markets-index niet echt goed te noemen.
Bleekjes
Bij markten als India of Brazilië, die een duidelijke outperformance-trend laten zien over een tijdspanne van respectievelijk vijftien en tien jaar, steekt Turkije maar bleekjes af. Sinds 1997 hebben beleggers in Turkije geen cent meer rendement behaald dan in de gehele opkomende wereld gemiddeld.
De verklaring voor de gemiddelde performance van Turkije door de jaren heen en de ronduit slechte resultaten in de laatste kwartalen, ligt in het onvermogen van de Turkse autoriteiten om de economie te verlossen van structurele kwetsbaarheden.
Elke keer als de Turkse economie goed op stoom komt, leidt dit onmiddellijk tot een snel stijgend tekort op de lopende rekening of een hoog inflatiecijfer.
Ook in de huidige economische boom is het tekort op de lopende rekening flink opgelopen, tot een niveau van boven de 7 procent van bbp. En de inflatie, die nu nog miraculeus laag is, zal hoogstwaarschijnlijk sterk gaan stijgen de komende maanden.
Inmiddels blijft de economie gloeiend heet met een groeivoet van 9 procent. De kredietgroei ligt tussen de 30 procent en 40 procent.
Lees verder op:
Bron: http://www.fondsnieuws.nl/opinie/columns/maarten-jan-bakkum/9762-turkse-overmoed.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here