7.5 C
Alba Iulia
zaterdag, september 30, 2023
No menu items!

EU biedt Turkije op knieen lidmaatschap aan

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Lid worden van de Europese Unie is voor Turkije ‘compleet irrelevant’. Dat heeft fondsmanager Carlos von Hardenberg gezegd tijdens een beleggersconferentie van Franklin Templeton in Istanbul.
Von Hardenberg beheert vanuit Turkije, samen met Mark Mobius, het Templeton Frontier Markets Fund.
Volgens von Hardenberg is het ondernemerschap in Turkije veel groter dan in veel Europese landen. ‘Er is sprake van een ongelooflijke en indrukwekkende mindset’, verklaarde hij op de conferentie East meets West van Franklin Templeton.
Bruisend Turkije
Volgens von Hardenburg is de arbeidsmarkt stabiel en verrijzen overal nieuwe ondernemingen en initiatieven. ‘De vraag of Turkije lid wordt van de EU zal spoedig totaal irrelevant zijn. Er komt een moment dat de EU op zijn knieën Turkije zal verzoeken lid te worden.’
Cambridge Associates, een bedrijf dat pensioenfondsen en staatsfondsen adviseert, schreef in de afgelopen week gepubliceerde paper ‘The Case for Diversified Emerging Markets Exposure’ dat de meeste allocations naar emerging markets te sterk zijn gericht op long-only strategieën en zich te sterk concentreren op enkele regio’s en landen.
Co-auteur van de paper, Eric Winig, stelt dat veel fondsen alleen in de BRICs zijn belegd en daardoor de beleggingskansen in de zogenoemde frontier markets missen.
Groei en w/p
Volgens Cambridge Associates, dat beleggers adviseert die samen 2500 miljard dollar onder beheer hebben, maken veel beleggers de misvatting dat groei in de opkomende landen per definitie ook stijgende winsten per aandeel betekenen. Die correlatie is er volgens het adviesbedrijf niet.
Rendement is volgens de adviseurs vooral te behalen in de frontier markets waar de groei nog zeer hoog kan zijn, ook omdat er al weer westerse multinationals zijn die productie verplaatsen van BRIC-landen als China naar dergelijke landen.
De belangstelling voor deze landen zette S&P eerder deze maand aan tot de lancering van de S&P CIVETS 60 Index, diet zich richt op ondermeer Colombia, Indonesië, Vietnam, Egypte, Turkije en Zuid-Afrika.
Volgens Mark Mobius die het Templeton Frontier Markets Fund beheert kan er sprake zijn van een hoge jaarlijkse groei als de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten tot een einde komt. Beleggers spreken van 10 procent per jaar.
Templeton Frontier Markets Fund
Het Templeton Frontier Markets Fund behaalde in 2010 19,5 procent rendement en 51,4 procent in 2009, tegen respectievelijk 24,2 en 11,7 procent voor de MSCI Frontier Markets Index.
De grootste exposure heeft het in 2008 gelanceerde fonds naar Nigeria (12 procent), Saudi Arabië (8,8 procent) en de Verenigde Arabische Emiraten (6,5 procent).
Belangrijkste sectoren zijn banken (31,7 procent), telecommunicatie (15,7 procent), energie (14,4 procent) en materialen (11 procent).
Von Hardenberg zegt dat het fonds een sterke overweging in Nigeria heeft, omdat er een nieuwe jonge generatie technocraten en politici is opgekomen die genoeg heeft van de chaos van de afgelopen veertig jaar en orde op zaken aan het stellen is.
Von Hardenberg dicht het land grote economische ontwikkelingen toe.
Bron: http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/9827-eu-biedt-turkije-op-knieen-lidmaatschap-aan.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here