7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

MKZ in Turkse wilde zwijnen

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Turkse autoriteiten vonden dit voorjaar in zeker 5 wilde zwijnen antistoffen tegen mond-en-klauwzeer (MKZ). Dat gebeurde bij monitoring van wilde dieren in Tracie. Dat gebied grenst aan Bulgarije en Griekenland.
De regio is officieel vrij van MKZ. ‘Bulgarije meldde dit jaar echter al 11 vondsten van het virus waarvan 1 in een wild zwijn, geschoten op 2 kilometer afstand van de grens met Turkije’, weet LTO Europa-specialist Klaas Johan Osinga.
Dat bleek op recente vergaderingen van de gezamenlijke MKZ-commissie van voedsel en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties en de Europese Unie. Het onderwerp staat deze week ook op de agenda van de jaarvergadering van de wereldorganisatie voor diergezondheid OIE in Parijs.
Strandzha-gebergte
Experts concluderen dat MKZ zeker al 4 maanden in het gebied aanwezig is. Het gaat dan vooral om het Strandzha-gebergte dat in Turkije en Bulgarije ligt. ‘Die deskundigen gaan ervan uit dat uitroeiing van de ziekte in 2011 zeker niet mogelijk is. Voorlopig probeert Turkije de monitoring van wilde dieren te verbeteren.’
LTO constateert dat Zuidoost-Bulgarije en Europees Turkije voorlopig ‘ no go’ zones blijven voor veehandelaren, jagers en andere betrokkenen bij de Nederlandse veehouderij.
Bron: http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1410316

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here