Stichting Webshop Keurmerk (SWK) is het er niet mee eens dat keurmerkorganisatie Digikeur een keurmerk onder de naam Webshop Keurmerk probeert te slijten. Dat zou verwarring oproepen bij de doelgroep luidde de klant dinsdag voor de rechtbank.
Mark Teurlings, voorzitter van SWK laat weten dat het simpel is. “Stichting Webshop Keurmerk bestaat al sinds 2001. Wij hebben een naam opgebouwd. Digikeur bestaat sinds 2008. Sinds februari bieden zij een keurmerk aan onder de naam Webshop Keurmerk.”
Hij meent dat Digikeur webwinkels heeft benaderd die aangesloten zijn bij SWK. “Dat riep vragen op.” Volgens Avni Erkan, voorzitter van Digikeur zijn er gewoon eenmalig webwinkels benaderd. Dat waren niet specifiek webwinkels die het SWK keurmerk droegen. “Bovendien komen een aantal webwinkels die dat kleurmerk dragen niet in aanmerking voor ons keurmerk. Wij hebben andere richtlijnen.”
Teurlings laat weten dat SWK een strengere selectie kent. “Wij hebben juist winkels afgekeurd die door Digikeur wel zijn goedgekeurd. Zij doen bovendien niet altijd wat met klachten die binnenkomen. Als zij dit keurmerk onder deze naam naar buiten dragen, dan is dat schadelijk voor ons.”
Webshop keurmerk is natuurlijk een generieke naam. Toch denkt Teurling voor de rechtbank te hebben kunnen aantonen dat het inmiddels wel is ingeburgerd als handelsnaam. “Als iets vaak genoeg wordt herhaald, dan is het niet louter beschrijvend meer, maar dan wordt het een handelsnaam.”
Hij denkt dat het oordeel van de rechter in zijn voordeel uit zal vallen op 7 juni. “Al moeten we dat natuurlijk nog wel even afwachten.” Erkan van Digikeur verwacht uiteraard het tegenovergestelde. “Er kunnen geen rechten aan het woordmerk worden ontleend. Wat betreft beeldmerk, daar maken wij geen inbreuk op. Bovendien is er geen sprake van verwarring. Wij hebben Digikeur als handelsnaam en bieden het Webshop Keurmerk als product aan. Dat valt onder merkrecht.”
Volgens Erkan is het destijds een simpele strategische keuze geweest om het keurmerk deze naam mee te geven. “Webshop is een term die in het Nederlands algemeen voorkomt. Onze marketeers hebben simpelweg uitgezocht waar mensen het meeste op zochten.”
Nederland kent inmiddels maar liefst 16 keurmerken voor webwinkels. Sommige zijn geaccrediteerd, zoals de Thuiswinkel.org en SWK, waar anderen dat niet zijn. Voor anderen zal het een makkelijke manier zijn om geld te verdienen.
Er zijn inmiddels 2537 webwinkels die het keurmerk van SWK dragen. Bij Thuiswinkel.org is dat bijvoorbeeld 1266. Waarbij bij deze laatste de grote webwinkels zijn aangesloten en bij SWK vaak de kleinere winkels. Digikeur heeft 300 webwinkels van een keurmerk voorzien.
Bron: http://www.emerce.nl/nieuws/webwinkelkeurmerkorganisaties-vechten-ruzie-uit-rechtbank