7.5 C
Alba Iulia
woensdag, mei 31, 2023
No menu items!

Europees Jeugd Olympisch Festival in Trabzon

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Marjan Olyslager is ook dit jaar weer chef de mission van het Nederlands team dat deze zomer afreist naar het Europees Jeugd Olympisch Festival, dat van 23 tot en met 30 juli in het Turkse Trabzon wordt gehouden. De oud-hordenloopster was onlangs samen met NOC*NSF projectleider Yvonne Karman voor een tweedaags congres in Trabzon, bekeek alvast de accommodaties en proefde de sfeer.
Tijdens het EJOF zullen bijna vierduizend talentvolle sporters in de leeftijd van veertien tot en met zeventien jaar uit heel Europa de strijd aanbinden in negen sporten: atletiek, basketbal, wielrennen, turnen, handbal, judo, zwemmen, tennis en volleybal. Olyslager gaat na 2007 (Belgrado) en 2009 (Tampere) voor de derde keer mee als chef de mission.  “We hebben op het congres veel gehoord van de organisatie en we hebben ook veel bekeken. Het is belangrijk dat we voor de begeleiders van de sportbonden een verhaal meenemen. Wat kunnen ze daar verwachten? Waar moeten ze aandacht aan schenken? Waar moeten ze rekening mee houden? Het is belangrijk dat de begeleiders de sporters goed kunnen voorbereiden op hetgeen ze kunnen verwachten en op waar ze terecht komen. De meeste mensen associëren Turkije met de westerse badplaatsen met veel toerisme, maar het EJOF vindt plaats in het Oosten van Turkije. Daar zijn de omstandigheden toch wat anders. Je gaat een beetje terug in de tijd.”
Olyslager kreeg in Trabzon een goed beeld van de verschillende sportlocaties. “Die zijn erg verschillend. Het zwembad is bijvoorbeeld prachtig. Andere sportgelegenheden zijn weer wat minder. Jammer, maar op zich niet erg. Het leven van een topsporter is niet altijd rozengeur en maneschijn. En het schept wel gelijk een realistisch beeld van wat je te wachten staat als topsporter.”
De accommodaties liggen daarnaast vrij ver uit elkaar. Olyslager: “De afstand tussen de handbalhal, uiterst links, en de judohal, uiterst rechts, is ongeveer honderdtwintig kilometer. De handballers en de judoka’s zullen misschien iets minder een teamgevoel hebben, omdat ze zo ver van de andere sporters hun prestaties leveren. En het is lastiger om daar als supporter naar toe te gaan. Toch moeten we niet vergeten dat het een geweldig evenement gaat worden. Het is goed georganiseerd en de sporters gaan hier ongetwijfeld een geweldige ervaring opdoen.”
“De rol van mij en van NOC*NSF is vooral voorbereidend”, legt Olyslager uit. “Wij regelen dat alles goed verloopt. Dat sporters bijvoorbeeld niet een uur hoeven te wachten. Dat ze eten krijgen als ze een lange reis voor de boeg hebben en dat het eten ook goed blijft. Daarnaast wil ik ze natuurlijk ook laten genieten van de ervaring. Zoiets maakt je als mens toch rijker.”
“Ik zou ze kunnen steunen met mijn eigen topsportervaringen, maar die dateren toch al van een tijd geleden, zegt Olyslager, die in de jaren tachtig meervoudig Nederlands kampioen hordenlopen was, in 1988 deelnam aan de Olympische Spelen en nog steeds houdster is van verschillende Nederlandse records. “Toen was de wereld toch een stukje anders. Nu beschikken ze over mobiele telefoons en internet. Dan heb je toch eerder contact met de rest van de wereld. Dus in dat opzicht kan ik ze niet iets meegeven. Ik hoop wel dat dit toernooi hen ‘triggert’ om over topsport na te denken. Dit is een toernooi waar sommige sporters denken: ‘Ik voel me sterk. Als ik dit kan, kan ik alles. Ik ga er helemaal voor’. Maar sommigen zullen dat niet hebben. Hier maken de meeste sporters toch de keuze: ga ik voor de volle honderd procent voor topsport of ga ik toch voor wat minder?”
Bron: http://www.nocnsf.nl/cms/showpage.aspx?id=6536

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here