7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Rabobank ziet brood in Turkse banklicentie

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Nadat Rabobank vorig jaar een samenwerking aanging met een Chinese grootbank, in april een vergunning kreeg om in India een bank te openen, is nu Turkije aan de beurt. De coöperatieve bank uit Utrecht heeft een vergunning aangevraagd in het land.
Rabobank heeft al ruim tien jaar een kantoor in de Turkse hoofdstad Istanbul. Een aantal jaar geleden probeerde het concern een Turkse bank over te nemen, maar dat lukte niet. Topman Bert Bruggink van Rabobank gaf een paar maanden geleden aan te overwegen een banklicentie aan te vragen voor Turkije.
„De bevolking is hoogopgeleid, er is een grote agrarische sector en er is een interessant industrieel gebied in de driehoek Ankara, Istanbul en Izmir’’, licht bestuurslid Sipko Schat de keuze voor Turkije toe. Het land telt bijna 80 miljoen mensen, waarvan een groot deel jong. Schat: ,,Er wordt veel geïnvesteerd in opleidingen en er is een groot groeipotentieel.’’ De bank zal zich in Turkije gaan richten op betalingsverkeer, grondstoffenfinanciering en bedrijfskredieten voor ondernemingen in de agrarische, voedselsector en ter ondersteuning van het Nederlands bedrijfsleven.
 
Schat stelt dat het voor de bank het moment is om strategische keuzes te maken. Het concern wil de komende jaren actief zijn op meerdere plaatsen in Zuid-Amerika en Azië. „Ze hebben geen kredietcrisis gekend. Hun model is beter dan dat van ons.’’ Doordat Rabobank zelf ook vrijwel ongeschonden uit de crisis is gekomen, heeft het nu de mogelijkheid in meerdere landen voet aan de grond te krijgen.
Doordat de bank zelf ook vrijwel ongeschonden uit de crisis is gekomen, heeft het nu de mogelijkheid in meerdere landen voet aan de grond te krijgen. In India is de bank hard bezig de in april verkregen vergunning verder uit te rollen.
Rabobank wil binnen 5 tot 7 jaar vijftien kantoren hebben in het Aziatische land en zeker een verdrievoudiging van het aantal medewerkers.
In India is de bank hard bezig met de in april verkregen vergunning haar activiteiten verder uit te rollen. Rabobank wil binnen 5 tot 7 jaar vijftien kantoren hebben in het Aziatische land en zeker een verdrievoudiging van het aantal medewerkers. In China heeft Rabobank een nauwe samenwerking met bij de Agricultural Bank of China, die 350 miljoen klanten en 24.000 kantoren telt. Schat: ,, Het zijn grote landen met enorme groeipercentages.’’
De bankier heeft zijn visie over de wereldwijde economische verwachting voor de tweede helft van dit jaar bijgesteld. ,,Ik ben somberder dan een halfjaar geleden. De groei zal vertragen op veel plaatsen. De cijfers van bedrijven zijn niet sterk. De overheden hebben nog geen forse bezuinigingen doorgevoerd. En dan heb ik het nog niet eens over Griekenland of het Midden-Oosten. Het is een wankel evenwicht.’’
Maar over Azië is hij wel positief. ,,De motor is Azië, vooral China.’’ Dat is volgens de bankier ook zichtbaar dichtbij huis, bij Nederlandse bedrijven. ,,Veel ondernemingen hebben het moeilijk. Maar als een bedrijf actief is in Azië, dan loopt het wel.’’
Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/9994449/__Rabobank_ziet_brood_in_Turkse_banklicentie__.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here