7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

Turkije blijft interessant om te investeren

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Voor Nederlandse ondernemers blijft Turkije ook de komende jaren interessant om te investeren. ,,Vooral in de infrastructuur, bijzondere machines, machine-onderdelen en grondstofgerelateerde producten zit groei”, zei econoom Rob Ruhl van ING dinsdag tijdens het symposium Nederland en Turkije: een duurzaam partnerschap.
In de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam kwamen vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties, adviseurs en academici bijeen om te praten over investeringen en handel tussen Nederland en Turkije.
Volgens Ruhl richten steeds meer Nederlandse ondernemers zich op de groeimarkt in Turkije. ,,Verder zie je dat bedrijven vaker voor het land kiezen vanwege de locatie. Turkije heeft een hubfunctie. Dat wil zeggen dat ondernemingen die zich in het land vestigen, makkelijker in contact komen met andere regio’s.”
ING
De Turkse economie groeit dit jaar naar verwachting met 4,6 procent, zo blijkt uit cijfers van ING. ,,Dat is fors minder dan vorig jaar toen de Turkse economie nog met 8,9 procent groeide”, zei Ruhl. ,,Maar de groei ligt daarmee nog altijd drie keer zo hoog als in Europa.”
ING verwacht dat de totale investeringen dit jaar met 15 procent zullen stijgen. Voor de particuliere consumptie wordt een groei van 4 procent verwacht. ,,De inkomensontwikkeling in Turkije is gunstig en de werkgelegenheid neemt toe, waardoor meer mensen gaan besteden”, zei Ruhl.
De particuliere consumptie
Doordat de particuliere consumptie toeneemt, is Turkije ook genoodzaakt meer te importeren. Uit cijfers van het Turkse statistische bureau blijkt dat er vorig jaar voor 113,9 miljard dollar werd geĆ«xporteerd, terwijl de invoer 185,5 miljard dollar bedroeg. Daardoor ontstaat er een tekort op de lopende rekening van de Turkse betalingsbalans, maar dat hoeft geen gevaar op te leveren, meent Ruhl. ,,De Turkse centrale bank is al bezig de consumptie af te remmen. Banken verstrekken minder leningen, waardoor de consumptie en daarmee de import afneemt.”
Volgens de ING-econoom is het verder van belang dat Turkije actiever wordt in het produceren van consumptiegoederen en grondstofgerelateerde producten. ,,De export neemt toe en in 2012 zien we dat de Turkse economie vertraagt.” ING verwacht in dat jaar een groei van 4 procent.
Bron: http://www.beursduivel.be/nieuws/108714/Turkije_blijft_interessant_om_te_investeren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here