Afgestudeerde piloten moeten steeds vaker de grens over om aan het werk te kunnen. Onder meer in groeimarkten als Turkije en Indonesiƫ is veel vraag naar vliegers. Zo maakt de Stella aviation academy in navolging van vliegopleiders CAE-NLS en DFA bekend dat afgestudeerde studenten aan de slag gaan bij het Indonesische Lion Air.
Die luchtvaartmaatschappij heeft in totaal 178 Boeing 737-900ERās besteld. In IndonesiĆ« zelf zijn niet genoeg piloten om op deze vliegtuigen ingezet te worden, en staan ze te springen om vliegers uit het buitenland. Europese vliegopleiders spelen daar op in.
āDe luchtvaart is grillig en gevoelig voor de economische ontwikkelingen en conjunctuur. Als pilotenopleider moet je constant opzoek naar luchtvaartmaatschappijen waarvan je weet dat ze op de langere termijn medewerkers nodig hebbenā, zegt Evert-Jan Hilgeman, directeur van Stella aviation academy.
Volgens Hilgeman moeten piloten anno 2011 hun āscopeā verbreden. āDe Nederlandse markt zit de komende jaren nog op slot. Je moet als piloot dus de wereld in trekken om je baan te bemachtigen. Je eerste vlieguren āmakenā is inderdaad veelal de drijfveer en belangrijk, maar een goed salaris ook.ā
De afgestudeerde piloten die bij Lion Air aan de slag gaan krijgen na afronding van hun type-rating op de Boeing 737 een contract aangeboden voor de duur van minimaal twee jaar. Het salaris dat ze ontvangen is āconform de Europese standaardā.
Goede relaties
De strategie is om met meerdere luchtvaartmaatschappijen verspreid over de wereld goede relaties aan te knopen, zegt Hilgeman. āIn groeimarkten zoals AziĆ« en Oost-Europa maar ook in West-Europa. Zeker zeventig van onze huidige leerlingen zijn bezig met de verschillende fases van selectie bij maatschappijen in Duitsland.ā
Stella aviation academy plaatste eerder deze maand ook tien studenten bij Sun Express en zijn vier leerlingen gestart bij Borajet in Turkije.
Bron: http://www.luchtvaartnieuws.nl/nl-NL/Article.cms/Algemeen/Afgestudeerde_piloten_aan_de_slag_in_verre_oorden