NOC*NSF en Hogeschool Inholland hebben tijdens een conferentie over vrijwilligerswerk in Turkije een nieuwe methode gepresenteerd om vrijwilligerswerk te erkennen in het beroepsonderwijs. Het gaat om een manier om trainersopleidingen van verschillende sportbonden te kunnen vergelijken met gerelateerde opleidingen op mbo- en op hbo-niveau.
De presentatie vond plaats begin juni tijdens de eindconferentie van het Europese VALUE-project in Turkije, in het kader van het Europese jaar van het Vrijwilligerswerk 2011. De afgelopen drie jaar hebben 20 vrijwilligersorganisaties en hogescholen/universiteiten uit 13 landen in Europa onderzoek gedaan. Dit zogeheten VALUE-project is opgezet om bruggen te slaan tussen vrijwilligerswerk en het hoger onderwijs.
Vanuit Nederland waren het EVC Centrum Inholland en de Academie voor Sportkader van NOC*NSF vertegenwoordigd als projectpartners. EVC staat voor het Erkennen van Verworven Competenties. “Het resultaat van het project is duurzame samenwerking tussen de projectpartners, die daarmee als voorbeeld dienen voor andere organisaties en hogescholen”, zegt Ruud Duvekot, EVC-specialist bij Hogeschool Inholland.
Voordelen
“Voor vrijwilligers kan een brug naar het hoger onderwijs veel meerwaarde hebben. Door persoonlijke vrijwilligerservaringen te waarderen kunnen vrijwilligers toegang tot het hbo krijgen of vrijstellingen krijgen voor bepaalde studieonderdelen. Ook kunnen zij in veel Europese landen stage lopen in het vrijwilligerswerk.” zegt Duvekot. “Vrijwilligersorganisaties spinnen er garen bij doordat ze duidelijk kunnen maken dat ze inspirerende en waardevolle functies te bieden hebben waarin vrijwilligers zich op hbo-niveau kunnen versterken. Ook voor hogescholen heeft het nut om vrijwilligersactiviteiten te waarderen en te erkennen, en dan vooral ten behoeve van een ‘leven lang leren’. Op basis van hun ervaringen kunnen vrijwilligers zich goed oriënteren op tweede kans-onderwijs en een hbo-diploma gaan behalen.”
Nieuwe methode
NOC*NSF en Inholland hebben tijdens de projectperiode van drie jaar een methode ontwikkeld om de trainersopleidingen van verschillende sportbonden te kunnen vergelijken met gerelateerde opleidingen op mbo- en op hbo-niveau. Dit leidde tot het versterken van de samenwerking met ROC’s en met de lerarenopleidingen van Inholland. Door deze methode kunnen vrijwilliigers-trainers en -coaches hun ervaring laten erkennen en zich verder oriënteren op hun carrière.
Tijdens de conferentie in Turkije werden de resultaten van een pilot bij de Atletiekunie toegelicht, net als een pilot met trainers bij verschillende sportbonden. De eerste pilot richtte zich op de bewustwording en het herkennen van de leerervaringen als trainer/coach. De tweede pilot legde een direct verband tussen de werkzaamheden als trainer/coach en de inhoud van leraaropleidingen voor primair en secundair onderwijs.
Duvekot: “De pilots zijn nog niet afgerond maar de eerste resultaten zijn zo enthousiasmerend dat de Academie voor Sportkader en Inholland rond de tafel gaan om duurzame samenwerkingsafspraken te maken over het erkennen van vrijwilligerswerk en het (door)ontwikkelen van de vrijwilligers.”
Voor meer informatie over het waarderen van vrijwilligerswerk in het beroepsonderwijs: www.valuenetwork.org.uk. Voor concrete vragen: ruud.duvekot@inholland.nl.
Bron: http://www.inholland.nl/Content/News/Nieuws2011/201107/Vrijwilligersenhogeronderwijs.htm