7.5 C
Alba Iulia
maandag, december 4, 2023
No menu items!

Turkije kiest voor hightech tuinbouw

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

In het zuidoosten van Turkije wordt in twee fasen een moderne trostomatenkwekerij van 12 ha gebouwd. Opvallend aan het project is dat het project met de meest moderne tuinbouwtechnieken tot stand komt, zo laat het Nederlandse bedrijf Berg Product weten. 
 
Zo gaan de Turkse ondernemers onder meer gebruikmaken van automatisch rijdende oogstwagens. Voor Berg Product wordt de Turkse markt dan ook steeds interessanter, zo constateert salesmanager Hans Fakkert van het bedrijf. “Berg Product is het laatste jaar de focus gaan richten op de tuinbouw in Turkije. Waar voorheen dealers de klanten benaderden, is er nu een eigen adviseur in dienst voor de opkomende tuinbouwmarkt in het land. Ondernemers geven er de voorkeur aan rechtstreeks contact te hebben met fabrikanten. Een dealer is meestal breder georiënteerd, die heeft niet altijd de kennis van het product in huis. Vergeet niet dat ook in Turkije projecten steeds complexer worden. De ondernemers daar willen Nederlandse kwaliteit. Daarom worden ook de eisen die aan de advisering worden gesteld ook steeds hoger.”
Samen met de dealer die wordt gekozen door de klant, wordt het project vervolgens verder ingevuld. Een goed voorbeeld van een modern Turks tuinbouwbedrijf is te vinden in Sanliurfa. In deze stad van ongeveer 400.000 inwoners aan de Syrische grens is een zeer geavanceerde trostomatenkwekerij in aanbouw. Na de eerste fase van 6 ha is Berg Product nu ingeschakeld voor de logistiek van fase twee, waarvoor onder meer ook Gakon en Enthoven Elektra actief zijn. Het product dat er wordt geteeld is vooral bestemd voor de exportmarkten. De Turkse opdrachtgever werkt met de nieuwste technieken, waaronder de meest innovatieve logistieke systemen van Berg Product. Zo gaat het transport van de kas naar de bedrijfshal volledig geautomatiseerd, met gebruikmaking van automatisch rijdende oogstwagens. De keus voor hightech logistiek is opvallend in een lage-lonenland. “Maar”, zegt Hans Fakkert, “deze ondernemers kiezen voor continuïteit. In landen als deze zijn de lonen weliswaar laag, maar een ondernemer heeft er ook geen zekerheid of hij de volgende dag over voldoende arbeidskrachten kan beschikken.”
Bron: http://www.groentenet.nl/Groente_Nieuws.6043.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=46613&cHash=40ce08730bff6d163ec51fe1c11c3afa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here