7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Turkije krijgt 2.5 miljard euro

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De Europese Unie (EU) trekt 5,5 miljard euro uit voor hervormingen in kandidaat-lidstaten als Turkije, Kroatië en IJsland. De Europese Commissie wil op deze manier de landen ‘steunen in hun weg naar toetreding tot de EU’.
Dat heeft de Commissie dinsdag bekendgemaakt.
Misdaad
De Unie wil met het geld de juridische omstandigheden in de ’toekomstige lidstaten’ verbeteren. Bovendien wil het EU-orgaan de lokale economie stimuleren, zegt eurocommissaris Stefan Füle (Uitbreiding). Landen worden op deze manier ook ondersteund bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad en corruptie.
De kanidaat-lidstaten krijgen allemaal een verschillend bedrag tussen 2011 en 2013. Zo ontvangt Turkije met ruim 2,5 miljard euro het meest voor hervormingen. Kroatië krijgt 430 miljoen en Servië bijna 600 miljoen. Tussen 2007 en 2013 heeft de Unie 11,5 miljard euro uitgegeven aan kandidaat-lidstaten.
Hervormingen
Landen die lid willen worden van de Unie moeten voldoen aan de zogeheten Kopenhagen-criteria. Dat betekent onder meer dat landen stabiele overheidsinstellingen moeten hebben die de democratie en rechtsorde garanderen.
Veel potentiële lidstaten kampen met veel georganiseerde misdaad en een hoog corruptiegehalte. Kroatië is het eerste land dat zal toetreden tot de EU. De Commissie heeft in juni ingestemd met toetreding van het land op 1 juli 2013.
Turkije moet nog veel hervormingen doorvoeren voor het land lid kan worden, dat benadrukten EU-leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso vorige maand toen premier Recep Tayyip Erdogan de verkiezingen in zijn land won. Het land heeft vorige week een ministerie voor Europese Zaken geopend, dat alles moet regelen omtrent de toetreding van Turkije.
 Door Shari Deira
Bron: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/303353/EU-steekt-55-miljard-euro-in-kandidaatlidstaten.htm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here