7.5 C
Alba Iulia
maandag, september 25, 2023
No menu items!

Na strijd komt erkenning voor Turkse werknemers UPS

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Ze hebben er keihard voor gevochten, de actievoerders bij UPS Turkije. En met succes, want na maanden van brute intimidatie door hun werkgever, krijgen de 162 werknemers de rechten die ze verdienen: ze mogen zich laten vertegenwoordigen door de Turkse vakbond TÜMTIS.
“Ik ben blij dat UPS akkoord gaat met het geven van inspraak aan werknemers. Je aansluiten bij een vakbond is een mensenrecht”, zegt Reinier Stroo, vakbondsbestuurder bij onder andere UPS Nederland.
Het dieptepunt van de strijd was het ontslag van alle werknemers die lid werden van de vakbond. Op dat moment staakten zij al maanden omdat ze de onmenselijke arbeidsomstandigheden meer dan zat waren. De grillige kant van de internationale pakketbezorger werd hiermee feilloos blootgelegd.
Stroo: “Wat daar gebeurde was niet te filmen. We konden niet toestaan dat dit soort schendingen zomaar plaatsvonden bij zo’n bekend westers bedrijf op een afstand van een paar uur vliegen. We moesten iets doen.”
De internationale gemeenschap werd wakker geschud door acties van vakbonden wereldwijd. De International Transport Workers’ Federation (ITF), de internationale vervoersbond waar FNV Bondgenoten bij is aangesloten, coördineerde over de hele wereld tegelijkertijd acties om aandacht te krijgen voor deze zaak.
Kenan Öztürk, secretaris-generaal van TÜMTIS, is erg blij met de internationale steun. “Deze overwinning is niet alleen aan ons toe te schrijven. Dit is ook het resultaat van de samenwerking tussen alle vakbonden die zijn aangesloten bij de ITF,” laat hij weten op de website ITW.  
Nederlandse werknemers van UPS steunden hun Turkse collega’s met kaarten. “Naast die kaartenactie hebben we ook een berg zand voor de deur van UPS gestort zodat de wagens niet uit konden rijden,” herinnerd Stroo zich. “Al met al hebben die acties geholpen en is het kwartje bij de directeuren van UPS in Atlanta gevallen. Dit is het bewijs dat dit soort acties wel degelijk het verschil kunnen maken.”
Bron: http://www.transport-online.nl/site/transportnieuws/index.php?news=8704

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here