Turkse chirurgen hebben ‘s werelds eerste complete baarmoeder transplantatie uitgevoerd aan de Akdeniz Universiteit in de zuidelijke provincie Antalya.
Het team onder leiding van Professor in de reconstructieve plastische chirurgie Omer Ozkan, heeft de transplantatie succesvol uitgevoerd op een 21-jarige patiënt.
De operatie die plaatsvond op dinsdag wordt beschouwd als een doorbraak, omdat het voor vrouwen die geen baarmoeder hebben gekregen bij hun geboorte in de nabije toekomst dus mogelijk zou worden om alsnog kinderen te baren na een eventuele baarmoeder transplantatie. Dit is dus niet hetzelfde als een eierstoktransplantatie, zoals voorheen is uitgevoerd in bijvoorbeeld in Duitsland.
De operatie is echter wel moeilijk en risicovol omdat de baarmoeder een complex orgaan is verbonden door vier bloedvaten, die zeer klein zijn voor transplantatie normen. Hierdoor is de kans op bloedstolsels groter.
‘s Werelds eerste zogenaamde ‘dubbele arm transplantatie’ van een baarmoeder werd door artsen van de Akdeniz Universiteit uitgevoerd in september 2010. Maar de operatie van dinsdag was dus pas echt succesvol te noemen.
Bron: http://www.nederlandersinturkije.nl/nieuws/allereerste-baarmoedertransplantatie-ter-wereld-uitgevoerd-in-turkije/