Het enorme paarse tapijt aan het eind van de machine groeit. Het is één van de achthonderd weefmachines die Gaziantep – verdeeld over tweehonderd bedrijven – telt. Van alle machinaal gemaakte tapijten wereldwijd komt 25 procent uit Gaziantep.
Exportmanager Zubeyir Irmak van Yasin Kaplan Carpet lacht. Deze nieuwe glimmende productiehal – exclusief voor de export – werd een paar maanden geleden in gebruik genomen. Het zijn gouden tijden voor de Turkse tapijtenmakers.
De ‘kleedjes’ uit Gaziantep gaan overal naar toe: Saoedi-Arabië, Iran, Irak, Japan, de VS en Europa. “Vooral Saoedi-Arabië is een grootverbruiker, je begrijpt niet wat ze met al die tapijten doen. Maar Saoedi’s kopen geen tapijt meer voor tien jaar, ze willen elk jaar een nieuw exemplaar.” Elke maand rolt er hier 24 miljoen vierkante meter tapijt uit de fabriek.
Duizelingwekkende getallen? Welkom in Gaziantep. Want het zijn niet alleen de tapijtmakers die lachen. Groeide de Turkse economie in 2010 met negen procent, in Gaziantep gingen de cijfers met vijftien procent omhoog.
De stad in Oost-Turkije, dichtbij de Syrische en Iraakse grens, is één van de nieuwe motoren van de Turkse economie. Ofwel een Anatolische tijger, zoals de ‘booming’ steden in het Turkse binnenland worden genoemd.
Geen enkele regio heeft zo geprofiteerd van het nieuwe buitenlandbeleid van Ankara als ‘Antep’, zoals de vroegere naam van de stad luidt. Onder het regime van de gematigde islamitische AKP zijn de relaties met de Arabische wereld enorm verbeterd. Premier Recep Tayyip Erdogan wordt – met zijn tirades tegen Israël – als een ware held gezien. De nauwe banden met het Oosten mogen dan in het Westen voor scheve gezichten zorgen, in Gaziantep leveren ze handel op. Heel veel handel.
En dat legt de stad geen windeieren. Er rijdt sinds een jaar een ‘light rail’ door de stad. Overal wordt gebouwd: Winkelcentra, luxe appartementen met zwembad, hotels. “Je had deze stad tien jaar geleden moeten zien. Onherkenbaar”, zegt de 58-jarige Ali.
De voorspoed is zichtbaar. Ook op de vier bedrijventerreinen net buiten de stad – de vijfde is in aanbouw – wordt volop gebouwd. De groeiende productie vraagt om meer ruimte.
De in totaal 677 – veelal grote – bedrijven hier exporteren naar 171 landen. In 2010 bedroeg de export van Gaziantep 3,5 miljard euro. Irak en Saoedi-Arabië staan bovenaan, gevolgd door Duitsland. De eerste zes maanden is de export maar liefst met 46 procent gestegen met dezelfde periode in 2010. En het zijn niet alleen tapijten die de grens overgaan.
Naast textiel exporteert Gaziantep onder meer voedsel en plastic. De derde grootste plastic-tasjesproducent ter wereld, Naksak Holding, zit hier.
“Het zijn veelal familiebedrijven. Opgericht door onopgeleide vaders, de zonen en dochter die – vaak in het buitenland – hebben gestudeerd, komen terug naar Gaziantep en nemen de zaak over”, vertelt gemeentesecretaris Ibrahim Evrim. De gemeentesecretaris reist de hele wereld af om zijn stad – ‘de brug tussen Oost- West’ – te promoten. Hij is net terug uit Teheran. “De belangstelling voor Gaziantep is enorm. We krijgen de ene delegatie na de andere op bezoek. Uit het Oosten en uit Europa.”
Lees verder op:
Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/9325682/Stad-van-duizelingwekkende-getallen.ece