Turkije beschikt over sterke economische troeven en is relatief goed gespaard gebleven van de spanningen veroorzaakt door de Europese landencrisis. Hoe valt het dan te verklaren dat de Turkse Lira op een historisch laag niveau staat, en is het nu het moment om uw obligatieportefeuille te diversifiëren met Turkse Lira’s?
Van de Europese groeilanden is Turkije veruit de beste leerling van de klas. Net als vorig jaar groeit de Turkse economie aan een hoge snelheid. De overheidsfinanciën zijn gezond en de zittende regering kan rekenen op de steun van een groot deel van de bevolking. Waarom is de Turkse munt dan afgestraft, en staat ze op een historisch laag niveau?
De sterkst groeiende economie ter wereld
Turkije kende tijdens het eerste kwartaal een economische groei van 11%. Daarmee zet Turkije hogere groeicijfers neer dan China en bevestigt het de sterke groeitrend van 2010. Turkije is de 17de sterkste economie ter wereld. De groei wordt voornamelijk gerealiseerd door de binnenlandse vraag: soepele kredietverlening en stijgende lonen bevorderen de consumentenuitgaven. Met bijna 70 miljoen inwoners is er een enorme binnenlandse markt. Bovendien bedraagt de gemiddelde leeftijd slechts 29 jaar en is er dus een ruim potentieel aan arbeidskrachten.
… loopt kans te oververhitten
De vrees voor een oververhitting van de Turkse economie werd aangewakkerd doordat de groeiverwachtingen van de analisten ruim werden overtroffen. Zo’n oververhitting leidt tot een oplopende inflatie, en een groot tekort op de lopende rekening door onder meer een grotere invoer. Dat zijn twee elementen die de financiële stabiliteit van Turkije bedreigen.
1. Het tekort op de lopende rekening is een structureel probleem. Turkije moet quasi alle grondstoffen en energie invoeren, waardoor de handelsbalans zwaar negatief staat. Zo werd in mei het tekort op de lopende rekening op 10,8% van het nationaal inkomen geschat, een record. Dit tekort bedroeg eind 2010 nog 6,7%. De daling van de Turkse Lira heeft de kost van de ingevoerde producten nog aangedikt …
2. … en leidde tot een stijgende inflatie. Deze bedroeg in juni 6,23%, en was iets lager dan in mei. Maar de fors gestegen fabrieksprijzen (PPI) geven aan dat de inflatie hoogstwaarschijnlijk niet snel zal dalen. Toch houdt de Turkse Centrale Bank (CBT) vast aan een relatief lage korte-termijnrente, en geeft ze aan deze de komende maanden niet te zullen verhogen. De centrale bank gelooft dat een verhoging van de aan te houden reserves bij de banken voldoende is om de groei geleidelijk af te doen koelen.
Enkele positieve vaststellingen
??Gezonde overheidsfinanciën. In vergelijking met heel wat Europese landen is de financiële toestand van de Turkse overheid uitstekend. De openbare schuld bedraagt 45% van het nationaal inkomen en kan tegen eind 2011 zelfs onder de 40% dalen. Eind 2010 bedroeg het begrotingstekort 3,6%, en de Turkse minister van Financiën maakt zich sterk dit tegen eind dit jaar tot 2,8% te kunnen terugbrengen. Hogere belastinginkomsten door de sterke economie en de privatiseringen hebben hiertoe bijgedragen.
Politieke stabiliteit. De regerende AKP partij won in juni met verve de verkiezingen, al voor de derde keer op rij. Eerste minister Erdogan kan daardoor de nodige constitutionele hervormingen doorvoeren. Deze zullen de macht van het leger inperken ten voordele van de burgerlijke instellingen. Hierdoor kunnen gemakkelijker de nodige maatregelen genomen worden waardoor Turkije beter tegemoet kan komen aan de Europese toetredingsnormen voor de Europese Unie.
En toch verzwakt de Turkse munt
De Turkse economie is redelijk gespaard gebleven van de recente spanningen rond de Europese schuldencrisis. Toch had die gevolgen voor de Turkse Lira. De risicoaversie van de beleggers verhoogde door deze schuldencrisis in combinatie met de spanningen in het Midden-Oosten en het pessimisme over de groei van de wereldeconomie. Hierdoor vluchtten de beleggers uit de Turkse Lira, en zochten ze veilige havens op zoals de Zwitserse frank en de US-dollar. Bij een tegenvallende economische groei en een aanhoudende schuldencrisis kan het negatieve marktgevoel de Turkse Lira op korte termijn verder verzwakken.
Besluit
Wanneer wij de positieve en de negatieve elementen van de Turkse economie tegenover elkaar afwegen, verwachten we op middellange termijn een herwaardering van de Turkse munt. Ondertussen blijven wij aan de zijlijn omdat het heersende negatieve marktgevoel de Turkse Lira wellicht verder kan naar beneden drukken. Uw obligatieportefeuille diversifiëren met Turkse Lira’s is dus – voorlopig – geen goed idee.
Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=BLKWA_20110901_001