71 miljoen euro is een magere halfjaarwinst, maar commercieel gaat het goed.
BNP Paribas Fortis, de dochter van de Franse bank BNP Paribas waarin de Belgische staat nog altijd 25% bezit, zag de nettowinst in de eerste jaarhelft in elkaar klappen. Er bleef slechts een marginale 71 miljoen euro over en dat voor een bank met een balans van 322 miljard. De forse winstdaling is het gevolg van een dubbele factor: vorig jaar waren er nog forse uitzonderlijke winsten maar het afgelopen halfjaar gebeurde het omgekeerde. In de kering: een verschil van 700 miljoen.
Alleen al de fusie van de Turkse activiteiten van BNP Paribas met die van BNP Paribas Fortis (TEB met het oude Deniz Bank) leverde in de eerste jaarhelft een forse minwaarde op. Het gros van die Turkse kater is het gevolg van het waardeverlies van de Turkse lira. Die verliezen stonden al op de balans maar moesten nu als gevolg van de fusie ook in de resultatenrekening verwerkt worden. ‘Zonder fusie hadden we niets moeten doen’, zei Lars Machenil, de financieel directeur die destijds Gilbert Mittler opvolgde bij het ooit zo trotse Fortis. Door de fusie heeft BNP Paribas Fortis met 46% niet langer een meerderheidsbelang in de Turkse bankengroep.
Als een oogje dichtgeknepen wordt voor de uitzonderlijke elementen, steeg de halfjaarwinst van 381 miljoen naar 503 miljoen. Twee derde van de winst komt uit België. Het half miljard ‘onderliggende winst’ van BNP Paribas Fortis is slechts de helft van de 1,2 miljard euro die KBC Groep in de eerste jaarhelft boekte. Nochtans hebben beide banken vrijwel een gelijkaardige balansomvang. De grootste balans zit nog bij Dexia, maar die boekte een miljardenverlies door de ‘versnelde herstructurering’.
BNP Paribas Fortis boekte ook 178 miljoen euro af op zijn Griekse overheidsobligaties of 21% van de waarde zoals het Europese schuldenplan wil. Er staat nu nog voor 670 miljoen euro uit. KBC boekte 139 miljoen af wat meer is dan de voorgeschreven 21%.
Volgens Max Jadot, ceo van BNP Paribas Fortis, kende de bank goede commerciële prestaties én een gecontroleerde kostengroei. De huidige economische onzekerheid vertaalt zich nog niet in tragere groei voor de bank.
‘De orderboekjes van de bedrijven in België zijn nog oké, maar dat kan natuurlijk snel veranderen.’
Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=2I3EPBKD