7.5 C
Alba Iulia
maandag, september 25, 2023
No menu items!

Turkije en Duitsland enige sterke economieen van Europa

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Duitsland en Turkije zijn de enige landen in Europa met een gezonde economie. Als Europese landen Turkije negeren, is dat een verlies voor Europa. Dat zegt de Turkse president Abdullah Gül tijdens zijn vierdaagse bezoek aan Duitsland. Hij benadrukte dat Turkije niets anders zal accepteren dan een volwaardig lidmaatschap van de Europese Unie (EU).
De Turkse regering-Erdogan maakt het steeds bonter met het schofferen van de Europese Unie. Zelfs bij fervente voorstanders van het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie vallen nu de schellen van de ogen
Duitsland heeft aangegeven net als Frankrijk voorstander te zijn van een speciaal partnerschap tussen Turkije en de EU. Volgens Gül is de rol van Turkije internationaal gezien even belangrijk als die van ‘de hele Europese Unie’.
Druk
Gül zegt dat onderhandelingen over Turkse toetreding moeten worden afgerond met als doel een volwaardig lidmaatschap voor Turkije. Gesprekken over de toetreding van Turkije zijn de afgelopen weken onder druk komen te staan, omdat Turkije heeft aangegeven Cyprus niet als EU-voorzitter te accepteren.
De Duitse president Christian Wulff weerspreekt dat zijn land tegen lidmaatschap van Turkije is en benadrukt dat Duitsland ook baat heeft bij nauwere banden met Turkije. Zo zei de Duitse minister Guido Westerwelle (Buitenlandse Zaken) dat het land sneller moet toetreden tot de EU. Volgens Westerwelle is stilstand van de toetredingsonderhandelingen schadelijk voor zowel Turkije als de Unie.
Dreigen
De VVD in het Europees Parlement heeft maandag hard uitgehaald naar Turkije. Delegatieleider van de liberalen Hans van Baalen zegt dat het land zich diskwalificeert als eventueel EU-lid, door te dreigen de banden met de EU te bevriezen als Cyprus in de tweede helft van 2012 voorzitter wordt.
Gül zou maandag een toespraak geven op een universiteit in Berlijn, maar deze is uitgesteld wegens een bommelding. Dinsdag ontmoet de Turkse president bondskanselier Angela Merkel.
Door Shari Deira
Bron: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/317037/Turkije-en-Duitsland-enige-sterke-economieen-van-Europa.htm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here