Nederland keldert snel als gidsland op IT-gebied. Twee jaar geleden was ons land nog vijfde op de wereldranglijst, maar een nieuwe meting zet Nederland nu op de tiende plaats.
De Amerikanen blijven de wereldleiders op IT-gebied, gevolgd door de Finnen. Die twee landen hebben de topposities in de IT Industrie Competitiveness Index van de Business Software Alliance rotsvast in handen. Singapore steeg van negen naar drie. Zweden en Groot-Brittannië maken de top-vijf vol. Nederland staat samen met Israel op een gedeelde tiende plaats.
Investeren in innovatie
De onderzoekers zagen bij een aantal landen dat de investeringen in innovatie, onderzoek en ontwikkeling juist in de afgelopen twee jaar toenamen, vooral vanuit de overheid en ondanks de economische crisis. Als voorbeeld wordt Ierland genoemd, dat door een verdubbeling aan investeringen naar de achtste plaats steeg. Israel wordt daarin ook genoemd, hoewel de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in dat land vooral vanuit het bedrijfsleven kwam. Andere landen die het goed deden in de afgelopen twee jaar zijn Duitsland, Polen, Oostenrijk en Turkije.
Nederland daarentegen is veruit de grootste tegenvaller in de top-25. De terugval in de score van Nederland is significant; pas Estland op plaats 29 kent een grotere dip. Nederland kent volgens de BSA wel een goede juridische omgeving en een top IT-infrastructuur. Het zijn onder meer de investeringen in innovatie die ver achterblijven bij de concurrerende landen.
Meer bescherming privacy
De BSA doet ook enkele aanbevelingen. Zo vindt de software-alliantie dat landen meer moeten doen om de privacy van burgers te beschermen door toezicht te houden op data-opslag. Ook moeten burgers meer worden aangesproken op hun verantwoordelijkheidsgevoel in het internetgebruik. Wel zegt de BSA dat privacybeleid niet in de weg mag staan van innovatie en de ontwikkeling van nieuwe services, zoals bijvoorbeeld cloud computing.
Ook doet de BSA uitspraken over het verplaatsen van data over landsgrenzen heen, iets dat op dit moment een gevoelig onderwerp is. Zoals bekend kunnen de Amerikaanse opsporingsdiensten via een beroep op hun Patriot Act in het geheim informatie opvragen die door Amerikaanse bedrijven op Europese servers is opgeslagen. Volgens de BSA moeten landen zelf overeenkomsten sluiten om tot eenduidige regelgeving op dit gebied te komen.
Bron: http://digitallife.nl/internet/27823-nederland-keldert-op-wereldwijde-it-ranglijst.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed