7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Amsterdam krijgt concurrentie van Istanbul

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Celebrating Athletics like never before’, dat is de slogan van het Nederlandse bid voor het EK atletiek in 2016. De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie hoopt dat toernooi samen met de Gemeente Amsterdam en Topsport Amsterdam naar het Olympisch Stadion te halen. De concurrentie komt uit Istanboel (Turkije), Split (Kroatië) en Bydgoszcz (Polen). Op 4 november beslist de Council van European Athletics in Helsinki welke stad het toernooi krijgt. Rien van Haperen – directeur van de Atletiekunie – heeft goede hoop.
“Op dit moment hebben wij het idee dat het vooral een competitie wordt tussen Istanboel en Amsterdam, met Split als outsider”, zegt Van Haperen. “Turkije wil veel sportevenementen binnenhalen om het land te promoten. Daar zit mede een politiek doel achter om sport in Turkije te promoten en om als land meer aansluiting te krijgen met Europa. De overheid geeft daar een garantie af over de totale begroting, wat natuurlijk een enorm voordeel is. Daarnaast heeft Turkije onlangs ook goed gepresteerd in de internationale atletiek en dat is een extra stimulans. Ons voordeel is dat Amsterdam en Nederland enorm veel vertrouwen genieten bij European Athletics. Dat heeft te maken met de Amsterdam Marathon, de FBK-games in Hengelo, maar ook met een aantal EK’s voor junioren en de Cross Country die we de afgelopen vijf jaar hebben georganiseerd. Split wordt gezien als outsider. De stad spreekt mondiaal iets minder aan, maar ze hebben wel een internationale meeting gehad en met hoogspringster Blanka Vlasic hebben ze een uitstekende ambassadeur. Bydgoszcz is wel een echte atletiekstad, maar staat internationaal veel minder op de kaart.”
Atletiek kernsport in Amsterdam
Amsterdam overwoog eerder al mee te dingen naar het EK van 2014, maar besloot uiteindelijk daarvan af te zien. “Toen was er met Zürich een enorm sterke tegenkandidaat en hebben we samen vastgesteld dat we er nog niet klaar voor waren. Inmiddels zijn de contouren van het Olympisch Plan 2028 veel duidelijker en er is in Amsterdam veel meer support gekomen voor de plannen”, legt Van Haperen uit. “Amsterdam heeft atletiek aangewezen als één van de kernsporten en daar hebben we als Atletiekunie op ingehaakt. We willen de sport in de stad verder ontwikkelen, niet alleen met evenementen, maar ook door middel van breedtesport.”
Negentien miljoen euro
De betrokkenheid van de Gemeente is belangrijk, niet in het minst vanwege de financiële garanties. Istanboel heeft overheidgaranties voor de totale begroting. Dat is in Amsterdam niet het geval, maar volgens Van Haperen is ook het Nederlandse bid financieel goed doortimmerd. “Daar hebben we hard voor moeten knokken, chapeau voor wethouder Eric van der Burg die het bid door de gemeenteraad heeft geloodst.” De begroting voor het EK bedraagt in totaal 19 miljoen euro. De overheid staat garant voor 7,9 miljoen euro. Het ministerie van VWS legt 2 miljoen euro op tafel en de gemeente Amsterdam 5,9 miljoen euro. “De rest van het geld komt uit drie bronnen. Een deel komt vanuit European Athletics omdat de deelnemende landen betalen voor hotelaccommodatie en dergelijke. Daarnaast zullen we marketinginkomsten moeten genereren en er komt natuurlijk geld binnen uit ticketing”, licht Van Haperen toe. De kosten van het bid zelf – enkele tienduizenden euro’s – komen voor rekening van de gemeente, de Atletiekunie en een projectsubsidie van VWS. Als het toernooi daadwerkelijk naar Amsterdam komt, zet de bond samen met de gemeente een stichting op om de financiële risico’s af te dekken. Van Haperen is niet bang dat deze constructie partners afschrikt om samen te werken. “Dat hebben we besproken met de gemeente Amsterdam en ik denk dat er voldoende vertrouwen in de gemeente en de Atletiekunie is en de stad Amsterdam kan zich natuurlijk ook geen financieel fiasco veroorloven.”
Geleerd van verleden
De financiële paragraaf is belangrijk, maar er speelt veel meer mee in de bidprocedure. “Afgelopen winter hadden we een bid voor het EK -23 in Hengelo. Het Finse Tampere was de enige concurrent en wij waren ervan overtuigd dat we het binnen zouden halen, maar dat gebeurde niet. Het is een schriftelijke stemming onder zeventien leden van de Council van European Athletics. Uiteindelijk spelen politieke overwegingen dan ook een rol, toen was het bijvoorbeeld vlak voor de verkiezingen van een nieuwe Council. Daar hebben we van geleerd. Het is belangrijk om te onderkennen wat die zeventien leden van de Council willen horen en zien. Om ons daarin te adviseren hebben we daarom TSE consulting uit Lausanne in de arm genomen. Zij zitten in Lausanne dicht op het vuur, hebben veel connecties en ze hebben ervaring met bidprocessen.”
Laatste loodjes
Van Haperen en de zijnen hebben nog een kleine drie weken om in de lobby zoveel mogelijk support voor het Amsterdamse bid te kweken. Daarbij maken zij gebruik van gerenommeerde namen. “Komend weekend gaan we met een delegatie naar een conventie van European Athletics op Tenerife, waar we intensief zullen lobbyen. In Helsinki gaat André Bolhuis als voorzitter van NOC*NSF mee om het bid te promoten. Ook wethouder Erik van der Burg zet zijn netwerk in, bijvoorbeeld door leden van de Council via ambassades te benaderen. Met Sylvia Barlag hebben we zelf iemand in de Council en we hopen dat zij met haar natuurlijke charme medeleden over de streep kan trekken. Ellen van Langen is ook een belangrijke ambassadrice. Zij zal als Olympisch kampioene de presentatie van het bid verzorgen in Helsinki.”
Voor meer informatie: www.atletiek.nl
Bron: http://www.sportknowhowxl.nl/nieuwsberichten/6355

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here