7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Kwart werkgevers wereldwijd zoekt buitenlands talent

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

1 op de 4 werkgevers wereldwijd doet een beroep op buitenlandse werknemers vanwege de talent mismatch in eigen land, blijkt maandag uit een wereldwijd onderzoek van ManpowerGroup.
Vooral ingenieurs en vaklieden worden veel gevraagd en die functies worden ook vaak door buitenlanders vervuld.
Het onderzoek van ManpowerGroup research vond plaats in juli en augustus 2011. Meer dan 25.000 werkgevers in 39 landen en gebiedsdelen werden ondervraagd. De vragen werden overal behalve in de Verenigde Staten telefonisch gesteld. In de VS gebeurde dat online.
China, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn de landen die werkgevers wereldwijd het meest associeren met beschikbaarheid van geschikt talent. Maar door demografische en economische ontwikkelingen staan andere landen soms hoger op de lijst van kwantitatief potentieel aan talent. Polen heeft drie keer zoveel werknemers te bieden als het Verenigd Koninkrijk.
In Nederland zijn 312 werkgevers geïnterviewd. 22% van hen geeft aan met buitenlandse werknemers te werken. De meest genoemde functiecategorieen waarvoor in Nederland over de grenzen wordt geworven zijn: arbeiders en mecaniciens, beide 19%.
Gevraagd naar de landen waar de meeste buitenlandse werknemers in Nederland vandaan komen, antwoordden de werkgevers Polen met 26%, Belgie met 14%, Hongarije met 12% en Duitsland met 10%.
Voor Marokko en Turkije zijn de percentages respectievelijk 9% en 6%.
Van mogelijke belemmeringen voor buitenlandse werving worden in Nederland het meest de taalbarriere in 22% van de antwoorden en de kosten met 16% genoemd.
Landen die voor Nederland de grootste economische bedreiging vormen worden China (13%), Polen (9%) en Duitsland (7%) genoemd.
Uit het buitenland afkomstige werknemers op managementniveau zijn in Nederland schaars. 62% Van de ondervraagden meldt dat dat voor niemand in hun onderneming opgaat.
Buitenlandse werving blijft belemmerd door obstakels als visa-problematiek, juridische eisen en taalbarrieres.
Een op de drie werkgevers wereldwijd maakt zich zorgen over het vertrek van talent naar andere landen. Het gros van hen vindt dat ondernemingen en overheid meer moeten doen om deze emigratie te beperken en om de binnenlandse ontwikkeling van de belangrijkste benodigde vaardigheden te stimuleren.
Opvallend is dat de meerderheid, 56% van werkgevers in Europa die over de grenzen naar talent zoeken, juist aangeeft nauwelijks obstakels te ervaren. Een op de zes werkgevers maakt gewag van taalproblemen als mogelijke belemmering en slechts 13% rapporteert juridische of visa- moeilijkheden. Financiele of culturele barrieres worden in Europa nauwelijks ervaren.
Wereldwijd geeft 24% van de ondervraagde werkgevers aan dat arbeidsmigratie van wezenlijk belang is voor economisch succes. In de beide Amerika’s is dat 32%.
Het hoogste percentage staat op naam van Singapore met 61% van de ondervraagden, Japan met 48%, Nieuw-Zeeland (39%) en Australië (35%). Het minst hechten China (8%) en India (2%) aan arbeidsimmigratie.
Europa (EMEA) als geheel scoort onder het wereldwijde gemiddelde met 19%. Noorwegen meldt de meeste interesse met 36%, gevolgd door Italie met 34%, Oostenrijk en Griekenland (beide 29%). Het laagst scoren Zweden (3%), Zuid-Afrika (7%), Ierland (8%), Polen (8%) en Roemenie (9%).
Veel arbeiders remigreren overigens zodra de lonen en arbeidsvoorwaarden in het eigen land verbeteren. Ook dat wordt een steeds duidelijker beweging. Binnen de landsgrenzen verloop arbeidsmigratie vaak van armere, meer rurale gebieden naar stedelijker agglomeraties.
Wereldwijd meldt een op de drie werkgevers bezorgd te zijn over de impact van vertrekkend talent op de arbeidsmarkt thuis. ‘Onbezorgde’ landen zijn in dit verband Zwitserland (11%), België (12%) en Nederland (14%).
In Europa vindt maar 8% van de respondenten dat overheid en ondernemingen emigratie en remigratie van talent goed beheersen. 83% vindt dat het beter kan. Overigens vormen Nederland en Zwitserland daarop binnen Europa positieve uitzonderingen: respectievelijk 33% en 24% van de ondervraagden vindt dat emigratie in hun land wel effectief wordt aangepakt.
Op wereldwijde schaal worden China (30%) en de Verenigde Staten (18%) het meest als bedreigend voor eigen economisch succes in eigen land genoemd. Ook India scoort met 10% hoog op deze lijst, evenals Duitsland in 8% van de ondervraagde gevallen, het Verenigd Koninkrijk met 7%, Japan met 5% en Brazilie met 5%.
In Europa ziet men vooral China (21%) en Duitsland (18%) als grootste concurrent voor economisch succes in eigen land. India (9%), het Verenigd Koninkrijk (9%) en de Verenigde Staten (8%) volgen daarna.
In zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk zelf zien werkgevers China als grootste economisch bedreigende factor
Bron: http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3131377/kwart-werkgevers-wereldwijd-zoekt-buitenlands-talent

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here