7.5 C
Alba Iulia
vrijdag, december 1, 2023
No menu items!

Vriendschap Express tussen Istanbul en Thessaloniki

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Tussen Istanbul en Thessaloniki slingert het spoor door 36 tunnels. Hans Bouman en Martin Kers selecteerden de mooiste trajecten. Uit hun boek Rail Away Europe: een treintje met goede bedoelingen.
Dit is vergane glorie op zijn mooist. Sleurend aan mijn iets te zware koffer (heb ik me gisteren nou tóch die twee tapijten laten aansmeren) wandel ik in de richting van het Sirkeci-station in Istanbul. In het midden een grote koepel, links en rechts kloktorens, rood steen, ramen met fraaie decoraties, gekleurde tegels, oriëntaalse motieven -het station mag dan door een Pruisische architect zijn ontworpen, de sfeer die het uitstraalt is uitgesproken oosters. Er is ook een naam bedacht voor die bouwstijl: Europees Oriëntalisme.
Het is nog stil rond het station. Logisch, op een zondagochtend om tien over acht. Een paar taxichauffeurs, een enkele verkoper, wat plukjes treinreizigers. Sirkeci is niet meer het bruisende spoorknooppunt, de levensader met Europa die het vroeger was. Het is vooral een forenzenstation, een link met de uitgestrekte westelijke buitenwijken van Istanbul. Natuurlijk, er vertrekken vanaf hier nog steeds een paar internationale treinen. Maar de meest internationale van allemaal, de Oriënt Express, die rechtstreeks naar Parijs voerde, rijdt al ruim dertig jaar niet meer.
Terwijl ik de stationshal binnenga, probeer ik de atmosfeer van toen op te roepen. Via Agatha Christie natuurlijk, of preciezer: via de verfilming die Sidney Lumet met een all star cast maakte van haar boek Murder on the Orient Express. Het lukt maar half. De marmeren vloer is er nog, de rode wanden eveneens. Maar de gasverlichting en de grote Oostenrijkse kachels die ’s winters voor de verwarming zorgden zijn verdwenen, net als het deftige reizigerspubliek en de stoomlocs. Het voormalige Station Restaurant, levendige ontmoetingsplaats van schrijvers, journalisten en vertalers, heet nu Orient Express en is gesloten.
Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3041935/2011/11/19/Boemelen-in-de-Vriendschap-Express.dhtm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here