7.5 C
Alba Iulia
zaterdag, september 30, 2023
No menu items!

MIST is nieuwe BRIC

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De stabiliteit van de Zuid-Europese landen is ver te zoeken, dat is wel duidelijk geworden in de afgelopen maanden. De stempel van ellende is duidelijk zichtbaar op het voorhoofd van de euro. Niet alleen dat, maar ook het sentiment in algemene zin heeft hetzelfde humeur; 2011 is een jaar van worstelen geworden op zowel aandelen- als valutavlak.
Dit geldt voor de mainstream-informatie, want zelfs de BRIC’s doen het niet meer en China… Wie weet, geen garanties in ieder geval. Wat dan? Na wat tasten in de mist valt mijn blik op de MIST-index van Goldman.
Deze index is de volgende BRIC en is opgebouwd uit aandelen uit Mexico, Indonesie, Zuid-Korea en Turkije. Nu de BRIC’s oud nieuws zijn draait de focus voor investeerders dus langzamerhand naar deze landen en daarmee naar hun valuta.
Zon en strand
Drie van de vier zijn ver-van-mijn-bed-show en dus neem ik de Turkse lire (TRY) erbij om te zien hoe de situatie erbij ligt. En wellicht zegt het ook nog wat over de euro.
Op zich zijn er meer redenen om naar Turkije te kijken als het gaat over beleggen en investeren, want bijvoorbeeld het Turkse bankenstelsel heeft zijn eigen crisis rond 2000 gehad. Die hervormingen maken dat het een van de meer betrouwbare stelsels in de regio is op dit moment.
Dat schijnt een reden te kunnen zijn om uw geld daarnaartoe te brengen. Lekker eten, strand, dat is ook belangrijk en zo zijn er meer redenen. Wat ik vandaag wil weten is de verwachting voor het beeld van de lire tegen de euro.
Neerwaarts?
Als eerste de daggrafiek van de euro-lire (EUR/TRY). Daarin hebben we lang genoten van een steeds goedkoper wordende lire. De uptrend heeft een mooie rit gemaakt maar is nu ten einde.
Er is nog geen neerwaartse trend zichtbaar, maar de huidige zijwaartse fase vertoont tekenen van neiging naar een neerwaartse cyclus van lagere toppen en bodem.
Klik op de grafiek voor een grote versie
Aanval op 2,40
De RSI moest overbought worden, maar is dat niet geworden in de laatste poging de opwaartse trend voort te zetten. Daarmee is de vorige top een bevestigde weerstand geworden.
De huidige stijging heeft niet veel meer kracht dan de vorige en het ziet ernaar uit dat deze stijging sneuvelt halverwege de range zonder daarbij de overbought-stand te bereiken in de RSI.
Daarmee wordt deze poging tot herstel tot een pullback en is de gebroken trend getest als weerstand. Dan is er dus een lagere top waarna de RSI een aanval zal doen op de oversold-stand.
In koersen betekent dit een aanval op de 2,40, en mijn verwachting is dat dit niveau het niet gaat houden. Het koersdoel van dit alles op dit timeframe ligt op 2,25 en heeft te maken met de amplitude van het topvormingsproces.
Wat betekent dit voor de lange termijn?
Klik op de grafiek voor een grote versie
Toch opwaarts?
Dit is de weekgrafiek van EUR/TRY en zie hier. Nu blijkt dus dat de topvorming op de daggrafiek heeft plaatsgevonden tegen de bovenzijde van de ultra-langetermijnuptrend. Dat betekent dat 2,50 van veel groter belang is dan in eerste instantie uit de daggrafiek bleek.
De bovenzijde van de trend is getest de korteretermijntrend is verlaten en wordt nu getest. Daarnaast begint zich al een trendje af te tekenen in de RSI op dit timeframe hetgeen met zijn leidende karakter niet veel goeds voorspelt voor een opwaartse focus.
U ziet ook het belang van 2,40. Het eerder gestelde koersdoel op kortere termijn van 2,25 blijkt niet zo belangrijk. Echte steun bevindt zich pas veel dichter tegen de 2 aan. De trend is opwaarts gericht, dat moge duidelijk zijn.
Euro verliest terrein
De ruimte tussen steun en weerstand is dusdanig groot dat daar makkelijk op ingespeeld kan worden. Dit alles terzijde; even een uistapje naar de euro.
Dit betekent ook dat de euro kracht aan het verliezen is tegen de lire. Is dit een bevestiging van de verwachte eurodaling tegen de majors als de dollar en de yen? Het is in ieder geval allemaal dezelfde richting op; er ligt een verzwakkende euro in het verschiet voor het eerste kwartaal van 2012.
Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.
Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist.
Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor vragen, stuur een mail naar info@eremplusnikken.nl.
Bron: http://www.iex.nl/Column/68490/MIST-is-nieuwe-BRIC.aspx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here