7.5 C
Alba Iulia
vrijdag, december 1, 2023
No menu items!

Hoe Turkse migrant koning van Griekse yoghurt werd

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Zes jaar geleden begon een Turkse immigrant een yoghurtfabriekje in Amerika. Dit jaar zet hij naar schatting 700 miljoen dollar om.
Hamdi Ulukaya is nu 40. Zeventien jaar geleden kwam hij uit Oost-Turkije naar Amerika om Engels te leren. Zijn studie werd geen succes, maar toen zijn vader hem jaren later op kwam zoeken, kreeg hij van hem de tip om fetakaas te maken.
Zo begon Ulukaya’s loopbaan in de zuivelindustrie. Als zoon van een familie die schapen hield en hun eigen kaas en yoghurt maakte, wist hij een klein beetje van de hoed en de rand. Dat was in 2002. Drie jaar later kon hij een voormalig yoghurtfabriekje van multinational Kraft kopen. Dat zag er geen brood meer in.
Ulukaya nam vijf van de 55 voormalige werknemers over, huurde een yoghurtspecialist in en lanceerde na anderhalf jaar experimenteren, in 2007, zijn eigen yoghurt: Chobani, het Turkse woord voor herder. De rest is geschiedenis, zo schrijft het Amerikaanse tijdschrift Fortune.
Chobani is nu het derde yoghurtmerk van de VS, na reuzen als Yoplait en Danone. Ulukaya bouwt voor 100 miljoen dollar een nieuwe fabriek en heeft straks 1.700 werknemers in dienst. Hij heeft net een zuivelfabriek in Australië overgenomen.
Directe feedback klant
Ulukaya gelooft niet in marktonderzoek. Hij gaat liever af op directe reacties die hij krijgt van klanten. Alle feedback van de website loopt rechtstreeks z’n Blackberry in. Eén van de klanten die ooit reageerde is nu het hoofd van zijn marketingafdeling.
Ook zijn instinct laat hij spreken. Zo lanceerde hij yoghurt met granaatappel, simpelweg omdat het een smaak was die hij kende uit zijn Turkse jeugd. Het is nu een van de grote successen.
Hij gelooft in smaakvolle yoghurt, met echt fruit, zonder toevoegingen. Betaalbaar voor iedereen.
Platte organisatie
Ulukaya begon met oude spullen en probeert zijn organisatie zo plat mogelijk te houden, zonder al te veel hiërarchie. Zijn voormalige telefonist is nu hoofd inkoop.
Ulukaya is als Turk marktleider in Griekse yoghurt. Dat is minder gek dan het lijkt volgens hem. Want Griekse yoghurt is een soortnaam geworden voor een yoghurtvorm die elders rond de Middellandse Zee ook bekend is.
Bron: http://www.z24.nl/ondernemen/artikel_249796.z24/Hoe_Turkse_migrant_koning_van_Griekse_yoghurt_werd.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here