7.5 C
Alba Iulia
zondag, maart 7, 2021
No menu items!

Export groenten en fruit uit Turkije sterk gegroeid

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Het areaal groenten in Turkije is sinds 2004 gedaald, het areaal fruit en noten is gegroeid. De productie van groenten vertoont een stijgende trend, met tomaat als de belangrijkste teelt. De productie van fruit (+25%) is sterker gegroeid dan de groenteproductie. De uitvoer van groenten en fruit is fors toegenomen. De invoer van groenten in Turkije is zeer beperkt. De invoer van fruit is veel groter, met banaan als belangrijkste product. Dit blijkt uit de Marktmonitor Groenten en Fruit Turkije 2011 van het Productschap Tuinbouw.
Productie tomaat gegroeid
De meeste grote groenteteelten waren in de periode 2004 – 2009 vrij stabiel, maar de tomatenproductie is fors gestegen van 9.440 miljoen naar 10.785 miljoen kilo. Daarmee is tomaat goed voor 40% van de groenteproductie in Turkije. De andere teelten in de top 5 zijn watermeloen, meloen, ui en komkommer. De productie van aubergine is na 2006 afgenomen van 924 naar 816 miljoen kilo. In opkomst is de teelt van bloemkool en broccoli, waarvan de productie is gestegen van 117 miljoen kilo in 2004 naar 171 miljoen kilo in 2009.
Appel grootste fruitteelt
De productie van fruit in Turkije is toegenomen van 10.404 miljoen kilo in 2004 naar 13.044 miljoen kilo in 2009, een stijging van 25%. Appel is de grootste teelt, met Golden Delicious als belangrijkste ras. Tafeldruiven en sinaasappel zijn nummer twee en drie. In 2010 waren appel, druif en sinaasappel gezamenlijk goed voor 50% van de Turkse fruitproductie. Van praktisch alle belangrijke fruitteelten, zoals appel (+30%), druiven (+15%), sinaasappel (+22%), citroen (+23%), abrikoos (103%) en kersen (+54%), is de productie gestegen in de afgelopen jaren.
Export toegenomen
De Turkse groente-export is flink gegroeid in de afgelopen jaren, van 628 miljoen kilo in 2006 naar 958 miljoen kilo in 2010. Ongeveer de helft van de uitvoer bestaat uit tomaten, met komkommer en ui op een tweede en derde plaats. Met name de uitvoer van tomaat, komkommer en aubergine is de laatste jaren gestegen. De belangrijkste exportbestemmingen voor Turkse groenten zijn Rusland, Bulgarije, Roemenië, Duitsland, de Oekraïne en Irak.
De fruitexport is tussen 2005 en 2009 met 35% gestegen, van 1.290 miljoen kilo naar 1.743 miljoen kilo. Van praktisch alle belangrijke fruitsoorten is meer uitgevoerd. De grote groeiers zijn mandarijn (+48%), sinaasappel (+41%), grapefruit (+38%) en appel (+106%). Citrusfruit is de belangrijkste productgroep binnen de Turkse fruitexport. De belangrijkste exportbestemmingen zijn Rusland, Irak, de Oekraïne, Saoedi-Arabië en Bulgarije. Rusland is met een aandeel van 27% in 2010 de grootste afnemer. De uitvoer naar EU-landen als Roemenië (-8%), Duitsland (-17%), Nederland (-24%) en het Verenigd Koninkrijk (-44%) is afgenomen.
Bron: Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl
Bron: http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=77934

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here