7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Grieken vergeten ellende met overvloedige Turkse TV soaps

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Global Agency chief executive Izzet Pinto zei met een lach. “Ik verwachtte succes, maar niet zoals dit.”
Het begon allemaal toen door de crisis getroffen Griekse tv-zenders realiseerden dat het kopen van de blitse verhalen over verboden liefde, overspel, loyaliteit en verraad van regionale rivaal Turkije, goedkoper was dan filmen in hun eigen land.
De drama’s vol actie gingen al snel de ratings domineren, ondanks het feit dat ze worden uitgezonden in het Turks met slechts ondertitels in het Grieks. Turkse soaps hebben een trouwe aanhang onder de Griekse bevolking die ontmoedigd is door de grootste financiële crisis in decennia.
Lokale commentatoren spreken zelfs van een Turkse invasie, wijzend naar de geschiedenis van de vijandschap tussen de twee landen die op de rand van oorlog stonden bij verschillende gelegenheden, voor het laatst in 1996.
Natuurrampen brachten beide landen dichterbij. Maar Grieken weten weinig over het dagelijks leven van de Turken en bekijken meestal de Turkse samenleving met een kritisch oog.
“Wat Turken niet bereiken met 400 jaar militaire bezetting zullen zij bereiken met tv-bezetting,” schreef een blogger in verwijzing naar het voormalige Turkse Ottomaanse Rijk.
Zo gefascineerd zijn Grieken met de soaps, dat ze groepsreizen zijn begonnen naar het eiland Büyükada voor de kust van Istanbul alleen maar om te gapen naar de set van een van de hit drama’s, “Kismet”.
TV ratings voor de soaps bereikten 40 procent in de zomer in het kleine land van 11 miljoen. Als gevolg daarvan zijn tientallen Griekse fan pagina’s op Facebook doorspekt met Turkse woorden als “harika” (prachtig) en “güzel” (mooie). Sommige Griekse tijdschriften zijn begonnen cd’s voor intensieve Turkse les weg te geven.
‘Grieken voelen zich dichter bij Turken, “vertelde Pinto Reuters.  “Sometimes soft power is more important than political power.”
Echter, niet iedereen deelt zijn gevoelens.
Tientallen pagina’s met namen als “Dood aan Turkse series op de Griekse TV” zijn opgedoken op Facebook door degenen die een serie uit de lucht willen omdat delen ervan gefilmd zijn in Turks Cyprus (Noord-Cyprus).
Maar voor het moment blijven de soaps hun greep op het publiek behouden en Pinto, wiens bedrijf drie van de drama’s aan Griekse televisie verkoopt en meer dan 30 aan andere landen, verwacht vijf of zes drama’s per paar te exporteren naar Griekenland.
Bron: http://www.todayszaman.com/news-267763-gloomy-greeks-forget-woes-with-lavish-turk-tv-dramas.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here