7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

Turkije en Nederland 400 jaar diplomatieke betrekkingen

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De geschiedenis van Turkije en Nederland gaat terug tot in de 17e eeuw, toen de eerste vertegenwoordigers van de Staten-Generaal zijn verzonden naar de Verheven Porte in Istanbul. In de 17e en 18e eeuw vormde de handel op de Levant in de Ottomaanse hoofdstad een belangrijke bron van inkomsten voor de Nederlanders. De betrekkingen tussen de twee staten zijn sindsdien gebleven en verder versterkt door Turkse gastarbeiders in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw en vandaag door de sterke economische banden. In 2012 vieren Turkije en Nederland dat zij 400 jaar geleden handelsrelties en diplomatieke banden aan zijn gegaan. Op 16 augustus 1924 werd zelfs een vriendschapsverdrag gesloten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de nieuw opgerichte Republiek der Turkije.
 
Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders bezoeken jaarlijks, als toerist, Turkije. Nederlanders zijn daarmee de één-na-grootste groep van buitenlandse bezoekers. De Nationale bloem van Nederland, de tulp, komt oorspronkelijk uit Oost Turkije. “Turkeye” is een dorp van de gemeente Sluis, gelegen in de provincie Zeeland: In 1604, Prins Maurits veranderde de naam van het dorp in “Turkeye” om de Turkse zeilers te bedanken voor hun steun aan de Nederlanders in de strijd tegen de Spanjaarden tijdens de Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog. En op economisch gebied is Nederland in Turkije de grooste investerder met ca. 1900 bedrijven. De Turkse economie floreert en de handel tussen Nederland en Turkije bloeit in raptempo.
 
Dit allemaal is een gezond teken voor toekomstige betrekkingen. Lees meer, artikel “ Turkey and the Netherlands: 400 years of diplomatic relations”, door Gürkan Çelik, gepubliceerd in Turkish Review, pp.50-53.
Bron: http://www.ntff.nl/nieuws/23-400-years-of-diplomatic-relations

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here