7.5 C
Alba Iulia
dinsdag, mei 30, 2023
No menu items!

Alleen Turkije helpt in Somalië

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

EU-en Amerikaanse afgevaardigden die naar een conferentie gaan over de toekomst van Somalië zouden kunnen leren van de directe steun van Turkije aan de mensen in nood.
De Britse regering houdt volgende maand een conferentie over de toekomst van Somalië. In de laatste 20 jaar heeft het Oost-Afrikaanse land enorm te lijden – de ineenstorting van recht en orde, natuur en door de mens gemaakte rampen, de verplaatsingen van haar burgers, de opkomst van piraterij en de verspreiding van opstandige bewegingen en opstandige milities. Deze hebben het voortbestaan van de natie niet alleen bedreigd, maar ook het moreel van de mensen en hun gevoel van nationale trots aangetast.
Vandaag de dag wordt Somalië geteisterd door de ergste hongersnood en droogte sinds 60 jaar. Deze menselijke tragedie heeft geleid tot een toestroom van internationale hulporganisaties, in het bijzonder die van de Verenigde Naties, ondanks enorme obstakels, waaronder pesterijen door de al-Shabab beweging.
Deze interventie heeft vele levens gered. Maar op lange termijn zijn gesponsorde formules uit het buitenland voor het oplossen van crises geëindigd op een mislukking, voornamelijk omdat ze de belangrijkste ambities van het Somalische volk (nationale soevereiniteit, territoriale integriteit en hun recht op zelfbeschikking) negeren.
Een land, Turkije, heeft op een unieke wijze gereageerd. Turkije heeft solidariteit getoond met de bevolking van Somalië in hun uur van nood. Afgelopen augustus, te midden van een gespannen veiligheidssituatie, landde premier Recep Tayyip Erdogan vergezeld door zijn vrouw en kinderen en een grote delegatie van ministers en ambtenaren in de hoofdstad Mogadishu. Hij was de eerste buitenlandse regeringsleider die de stad bezocht in 20 jaar.
Het Somalische volk stelde deze daad van moed zeer op prijs. Dit kan worden afgeleid uit de honderden jongens die geboren zijn die vernoemd zijn naar “Erdogan” en de meisjes naar “Istanbul”. Zijn voorbeeld inspireerde velen in de hele regio, en op hoog niveau volgden delegaties, zoals het bezoek van prins Alwaleed Bin Talal van Saoedi-Arabië en de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Ali Akbar Salehi.
Twee dagen voor zijn bezoek, had de Turkse minister-president een bijeenkomst van de Organisation of Islamic Co-operation (40 landen) in Istanbul bijeengeroepen. Hij overtuigde hen om 500 miljoen dollar noodhulp aan Somalië toe te wijzen. Dit was in aanvulling op ongeveer $ 280m geschonken door het Turkse volk. Vervolgens gebruikte hij zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van VN in september om  de aandacht vestigen op het trauma dat is geleden door de Somaliërs.
 
Het was de juiste toespraak op het juiste moment, want er is nu geen veiligheidsprobleem in Mogadishu, omdat de opstandelingen werden verdreven uit de hoofdstad door troepen van de Afrikaanse Unie met de steun van het Somalische volk. Om dit te bewijzen is de Turkse ambassade geopend en een grote gemeenschap van Turkse deskundigen en technici zijn aanwezig in Mogadishu.
In de hoofdstad bouwen ze regering en parlement gebouwen en een nieuwe 400-bedden tellende ziekenhuis, asfaltering van de weg tussen Mogadishu luchthaven en het stadscentrum en het verstrekken van vuilniswagens en een afvalverwerking faciliteit. Ze dragen ook bij aan de landbouw en veeteelt ontwikkeling en de bouw van waterputten, van vitaal belang voor de uitroeiing van droogte en hongersnood.
Amerikaanse en EU-steun voor Somalië is primair gericht op de financiering van de militairen van de Afrikaanse Unie, evenals de essentiële exploitatiekosten van de overheid en overgangs-instellingen. Tot nu toe is er niets voorzien om de basisbehoeften van de mensen tevreden te stellen en het bestuur te versterken. Hun huidige strategie is hoofdzakelijk geconcentreerd op de oorlog tegen het terrorisme en piraterij.
Wat kan worden geleerd van de Turkse initiatief is dat wanneer je oprechte hulp rechtstreeks en onmiddellijk aan degenen die het meest nodig hebben verleend, win je de harten en geesten van de mensen. De conferentie van volgende maand in Londen over Somalië moeten zowel de inspanningen tegen terrorisme en piraterij en de dringende humanitaire en ontwikkelingsprogramma’s regelen die nodig zijn om vrede en stabiliteit in Somalië en de Hoorn van Afrika te herstellen.
Auteur: Osman Jama Ali and Mohamed Sharif Mohamud
guardian.co.uk
Bron: http://m.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jan/26/un-somalia-crisis?cat=commentisfree&type=article

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here