7.5 C
Alba Iulia
vrijdag, december 1, 2023
No menu items!

Botsing tussen oud en nieuw in Istanbul

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Station Haydarpasa in Istanbul, dat 150-jaar dienst doet als een openbaar vervoer centrum, kan aan zijn einde komen.
Foto uit Wikipedia
Officieel is het station tijdelijk gesloten, voor reparaties en de aanleg van high-speed track. Maar werknemers vrezen dat gedurende de twee jaar durende sluiting, de beslissing zal worden genomen om het station te converteren naar een meer winstgevende bestemming. De plannen zijn nog in discussie fase, maar tot de mogelijkheden behoren een luxe hotel, misschien met een museum, en een winkelcentrum.
Mogelijke sluiting van deze iconische station is slechts een van de  fast-moving grote projecten die stedenbouwkundigen en lokale activisten alarmeren.
Volksbuurten zijn ontdaan van hun inwoners om plaats te maken voor villa’s en hotels. Openbare scholen en ziekenhuizen, sommigen in historische gebouwen, worden verkocht aan particuliere ontwikkelaars. En een derde brug over de Bosporus die is gepland, zal wegen en ontwikkeling brengen in een grote strook van bossen in het noorden van de stad.
Het maakt allemaal deel uit van de plannen van premier Recep Tayyip Erdogan.
“Met nieuwe congrescentra, sport- en culturele centra die we bouwen, bereiden we de weg voor een moderne toekomst op een historisch fundament. Tegelijkertijd zijn we aan het investeren om Istanbul het financiële centrum van de wereld te maken” – Turkse premier Recep Tayyip Erdogan over zijn plannen voor grootschalige bouw in Istanbul.
Commentaar van Erdogan is opgenomen in een nieuwe documentaire film over de invloed van groei op Istanbul. Het heet Ecumenopolis, een term die in de jaren 1960 is ontstaan waarin een toekomst wordt voorgeschoteld waar uitgestrekte metropolen samen worden gevoegd tot een grote stedelijke dystopie. 
Directeur Imre Azem zegt dat hij in de loop van het maken van de film geleerd heeft dat in 1980, stedenbouwkundigen overeengekomen waren dat de stad geografisch een maximale populatie van 5 miljoen kan ondersteunen.
Met een huidige populatie schatting van 13 tot 14 miljoen en een voorspelling dat het in 2023, 25 tot 30 miljoen zal stijgen moet de gemeente Istanbul zich meer zorgen gaan maken aldus Azem.
Beknopte samenvatting van een uitgebreid artikel te lezen onder bronvermelding:
Bron: http://www.npr.org/2012/02/01/146153016/in-booming-istanbul-a-clash-between-old-and-new?sc=tw&cc=share

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here