Minister van Buitenlandse Zaken Davutoðlu is de eerste minister van Buitenlandse Zaken die een bezoek brengt aan de autonome regio van Gagauzië.
Tijdens een officiële reis naar Moldavië, bracht minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoðlu een bezoek aan de Gagauzian autonome regio en had een ontmoeting met Gagauzian Turken als onderdeel van een officiële reis naar Moldavië.
Davutoðlu en zijn delegatie werden begroet door het hoofd van de Gagauzian autonome regio Mihail Formuzal en andere ambtenaren bij hun aankomst aan de Gagauzian hoofdstad Komrat, met de traditionele aanbod van zout en brood.
Davutoðlu zei dat de Gagauzian autonome regio een brug van vriendschap vormt tussen Moldavië en Turkije. Turkije zal altijd achter de Gagauzian Turken staan. “We zijn als de takken van dezelfde boom. Wij zijn 75 miljoen plus 200.000”, aldus Davutoðlu.
Gagaoezië is een autonome regio in het zuiden van Moldavië. De regio is bewoond door de Gagaoezen, een Turks volk in Zuidoost-Europa. De regio heeft de autonome status sinds 1994.
De naam Gagaouz is een Turkse naam die oorspronkelijk een verbastering is van “Gök-Oðuz” wat “Hemel-Oguz” of “Blauwe-Oguz” betekent. Oguz (ook wel Oghuz gespeld) refereert aan de Turkmeense stammen die ooit vanuit Centraal-Azië richting het westen zijn getrokken en zich o.a. in Anatolië zijn gaan vestigen.
In de 11e eeuw kwamen Turkse stammen vanuit de Altai zich over de Zwarte Zee in de Balkan vestigen. In de 12e eeuw stichtten de Gagaoezen een eigen land met Balik Bey aan het hoofd. In 1417 kwam de Balkan onder Osmaanse heerschappij en vanaf 1484 ook Bessarabië, waaronder Gagaoezië. Door de demografische druk van de Bulgaren, trokken de Gagaoeziërs rond 1750 naar Rusland en in de periode 1769-1791 meer richting Donau. In de periode 1801-1820 trokken ze uiteindelijk weer naar Bessarabië. In 1906 riepen ze daar de Republiek Comrat uit, die het evenwel slechts 15 dagen uithield.
Bij het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de Moldavische Socialistische Sovjetrepubliek gesticht, waarin ook 80% van de Gagaoeziërs woonden. De anderen leefden in Bulgarije en Oekraïne. Naar het voorbeeld van Transnistrië werd op 19 augustus 1990 de Gagaoezische Socialistische Republiek uitgeroepen en tegen de wil van de Moldavische autoriteiten werden er parlementsverkiezingen gehouden. Als motivering werd het verzet tegen de “Roemenizeringspoltiek” ingeroepen. Deze “staat” werd niet erkend. De eerste parlementsvoorzitter werd Stepan Topal die ook als eerste minister van 1991-1994 optrad.
Na het gewapend conflict in Transnistrië met talrijke doden, werd ook hier voor een gelijkaardig scenario gevreesd. Een uitbraak van geweld kon tijdig voorkomen worden en op 23 december 1994 stemde de Moldavische regering in met de eisen voor een territoriale autonomie. Zo werd het “Autonoom territoriaal gebied Gagaoezië” (Moldavisch: Unitate teritorial? autonom? G?g?uzia, of kort: UTA G?g?uzia) binnen de Moldavische Republiek een feit.
Bron: http://english.sabah.com.tr/World/2012/05/14/davutoglu-pays-a-historical-visit