7.5 C
Alba Iulia
dinsdag, mei 30, 2023
No menu items!

Brainport Update special missie Istanbul

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Delegatie Brainport Regio Eindhoven op economische missie naar Istanbul
Een delegatie uit Brainport Regio Eindhoven ging van 6 tot en met 11 november op economische missie naar de Turkse stad Istanbul. Brainport Development organiseerde deze missie.
“Met deze missie onderstreept de delegatie het belang van economische relaties met Turkije voor Nederland en de Brainport regio”, vertelt Edgar van Leest, verantwoordelijk voor strategie bij Brainport Development.
Deze missie diende de bredere doelstelling om de mogelijkheden van economische samenwerking met Istanbul te verkennen op het gebied van talentenuitwisseling,
R&D-samenwerking en handel.
Van Leest: “Het programma van de Brainport delegatie is heel goed uit de verf gekomen, mede door de inhoudelijke bijdrage van onze kroonprins, minister-president en de voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW.”
“Turkije is met zijn groeiende economie, jonge beroepsbevolking en goede universiteiten een belangrijk land voor de Brainport regio”, zegt Yvonne van Hest, verantwoordelijk voor internationale arbeidsmarktontwikkeling vanuit Brainport Development. “Deze missie is erg goed geweest om de relaties te versterken en om in de toekomst intensiever samen te kunnen werken. Via diverse events tijdens deze missie hebben we een paar honderd potentiele Turkse talenten bereikt, een mooi resultaat.”
Van Leest: “De Brainport regio zet zichzelf op de kaart als high tech regio met een internationaal aangenaam klimaat voor bedrijven en kenniswerkers.”
Innovation Round Table op Consulaat-Generaal
In de Innovation Round Table, die op woensdag 7 november plaatsvond op het Consulaat-Generaal van Nederland in Istanbul, ontmoetten bedrijven in ICT en industrie uit Istanbul en Brainport Regio Eindhoven elkaar. Deze bedrijven hebben gediscussieerd over innovatie in de 21ste eeuw, de toegevoegde waarde van samenwerking tussen Nederland en Turkije, samenwerken en uitwisselen van talent in de R&D en de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid.
VNO-NCW voorzitter Bernhard Wientjes leidde deze discussie, die ook werd bijgewoond door minister-president
Mark Rutte, minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven en voorzitter van Stichting Brainport. Als resultaat uit deze discussie zal een voorstel gedaan worden voor het ontvangen van een Turkse delegatie. Ook is gesproken over het uitwisselen van personeel.
Evert Rietdijk, CEO Segula Technologies Nederland:
“Turkije is een economie en land om rekening mee te houden. Modern, goede universiteiten, een ‘westers’ niveau en iedereen spreekt bijzonder goed Engels. De Brainport missie heeft bijgedragen aan de positionering van Eindhoven en onze industrie wat zeker mogelijkheden geeft om een langdurige samenwerking op te zetten.”
Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken:
“De regio Eindhoven-Leuven-Aken is het meest innoverende gebied van Europa. ”
Premier Rutte: Internationale aantrekkingskracht Nederland dankzij Brainport regio
In Istanbul werden op woensdag 7 november de Brainport Career Fair en de Brainport Innovation Seminar gehouden op de Istanbul Technical University (ITU). Bij dit seminar waren minister-president Mark Rutte, minister Lillianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), burgemeester Rob van Gijzel en Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rector van de ITU, aanwezig.
Oproep aan Turks talent
De minister-president benadrukte tijdens zijn speech het belang van Brainport Regio Eindhoven op het gebied van innovatie: “Mede dankzij de Brainport regio staat Nederland nu op de 5de plek in de Global Competitiveness Index.” Rutte deed ook een oproep aan Turks talent om een technische carrière in Nederland te starten.
Rob van
Gijzel, burgemeester van Eindhoven en voorzitter Stichting Brainport:
“We komen niet alleen om talent naar Eindhoven te halen, maar om een langdurige samenwerking tot stand te brengen, waarbij de nadruk moet liggen op kennisuitwisseling. Geen brain drain, maar brain gain.”
Economische missie Istanbul volop in het nieuws
De economische missie stond volop in de belangstelling van de media, onder andere het Eindhovens Dagblad besteedde er uitgebreid aandacht aan. Ook De Telegraaf schreef over de aanwezigheid van Brainport Regio Eindhoven in Istanbul, met een artikel met de kop “Met het Koninklijk paar op talentenjacht in Istanbul”.
Ook onder andere NRC Handelsblad, De Volkskrant en RTL Nieuws berichtten over Brainport in Istanbul.
Events
Tijdens de economische missie werden verschillende events georganiseerd. Een overzicht:
7 november
– Workshop ‘Doing Business in Turkey’
– Innovation Round Table
– Brainport Career Fair ITU
– Brainport Innovation Seminar ITU
8 november
– Bezoek aan Rector ITU
– Bezoek aan Teknopark
– Bezoek aan Turkish Airlines
– Bezoek aan Triodor Software
– Bezoek aan Bogazici University
– Brainport Innovation & Career Seminar Bogazici University
10 november
– Brainport Innovation & Career Seminar – Alumni Network Event Turkey-Netherlands
Ronald Slaats, CEO De Lage Landen International BV:
“Onze aanwezigheid als financieringsmaatschappij, als onderdeel van de Brainport delegatie met hoofdzakelijk technologiebedrijven, bleek uiterst waardevol. Doordat De Lage Landen al op verschillende high tech markten actief is, hebben we een verbindende rol kunnen spelen tussen overheden en deelnemende bedrijven. Hopelijk werkt dit door in een sterkere band tussen Brainport Regio Eindhoven en Turkije.”
Prins Willem-Alexander noemt Brainport Regio Eindhoven schoolvoorbeeld van samenwerking
Prins Willem-Alexander gaf tijdens het Brainport Innovation Seminar op 10 november een speech waarin hij Brainport Regio Eindhoven benoemde als schoolvoorbeeld voor samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen.
Kennis vermenigvuldigen
“Bedrijven van wereldklasse en kennisinstituten delen en vermenigvuldigen in deze regio hun kennis voordat ze producten op de markt brengen. En in die regio werken overheden op lokaal, regionaal en nationaal niveau samen om de meest gunstige omstandigheden te creëren.”
Die werkwijze is volgens de kroonprins een groot succes. Hij benoemde de uitverkiezing tot slimste regio van de wereld in 2011 door de denktank Intelligent Community Forum (ICF), waarbij Brainport Regio Eindhoven beter scoorde dan de regio’s Seoul en Silicon Valley. “Dat is nogal een prestatie.”
Lees de volledige speech (Engelstalig) van de kroonprins.
Attilla Aytekin, CEO Triodor Software:
“De economische missie naar Turkije was uiterst succesvol. Het is vooral nuttig geweest voor het opstarten van allerlei nieuwe initiatieven, waar veel bedrijven uit de Brainport regio in kunnen participeren. Brainport heeft een dusdanige kwalitatief hoogstaande en goede naam, dat het makkelijker wordt voor de bedrijven die erin participeren om contacten te leggen met lokale Turkse technologiebedrijven.”
Sfeer-impressie van presentaties tijdens missie Istanbul
Van de presentaties van Prins Willem-Alexander, Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken en het Innovation Seminar met minister-president Mark Rutte zijn korte videofilmpjes gemaakt.
Deelnemers aan missie Istanbul
De delegatie uit Brainport Regio Eindhoven bestond uit:
Rob van Gijzel (Gemeente Eindhoven, hoofd van de delegatie)
Naomie Verstraeten (Gemeente Eindhoven)
Joop Sistermans (Brainport Development)
Egbert-Jan Sol (TNO Science & Industry)
Niels Noorderhaven (Tilburg University)
Sandra Rincon (Tilburg University)
Rob Hartman (ASML)
Thijs Manders (TMC Group)
Ruud Luining (TMC Group)
Evert Rietdijk (Segula Technologies Nederland),
Patrick Smulders (Segula Technologies Nederland),
Senol Bircon (Segula Technologies Nederland),
Ronald Slaats (De Lage Landen)
Jan Kusters (De Lage Landen)
Edward Voncken (KMWE),
Marc Evers (KMWE)
Joost Meijs (Eindhoven Airport)
Fons Latour (Eindhoven Airport)
Arjen de Koning (Paradigit)
Willem Bongaerts (Loyens & Loeff NV).
Joost Meijs (Eindhoven Airport)
Fons Latour (Eindhoven Airport)
Edgar van Leest (Brainport Development)
Yvonne van Hest (Brainport Development)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here