7.5 C
Alba Iulia
donderdag, september 28, 2023
No menu items!

Europa moet weer aan het werk

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Europa heeft naast vrede en stabiliteit ook veel Nederlanders economisch voorspoed gebracht. Per Nederlander ongeveer 2000 euro netto per jaar. Nederland is gebaat bij open grenzen en handel. We zijn immers een handelsland en hebben daarom profijt van de grote interne markt die is ontstaan door het wegvallen van de interne grenzen. Ongeveer de helft van ons nationaal inkomen komt voort uit de opbrengsten van export naar andere landen.
Maar er is ook een schaduwkant van het vrij verkeer van werknemers. Een voorbeeld hiervan heeft zich in mijn vrienden kring afgespeeld. 
Drie jaar geleden, midden in de crisis, raakte een goede bekende van mij zijn baan kwijt. Hij werkte voor een internationaal transportbedrijf in Amsterdam en werd oneigenlijk wegbezuinigd: het werk werd uitbesteed aan Oost-Europese werknemers, die hetzelfde werk voor stukken minder geld en arbeidsvoorwaarden gingen doen. Ik dacht: hoe kan dit gebeuren? Voor mij is dit de aanleiding geweest om me te kandideren als lid van het Europees Parlement. Want de oplossing voor dit soort problemen ligt eerst en vooral in Europa.
Het is ook in ons belang dat mensen in bijvoorbeeld Roemenië en Bulgarije een goed bestaan hebben en niet langer hun heil ver buiten de grens hoeven zoeken, om vervolgens uitgebuit te worden. Voor iedere werknemer zou in Europa een gelijke uitgangspositie moeten gelden: dezelfde arbeidsvoorwaarden voor iedereen, of je nu uit Nederland of Bulgarije komt. Zo gaan we verdringing op de arbeidsmarkt tegen en zorgen we voor eerlijk werk. Hiertoe moet de diensten- en detacheringsrichtlijn aangepast worden zodat gelijk werk voor gelijk loon geborgd wordt en werknemers altijd tegen de arbeidsvoorwaarden werken die in het gastland gelden. Om deze regels beter te kunnen handhaven dient de arbeidsinspectie in Europees verband  beter samen te werken en onderling meer informatie uitwisselen. Er moeten bindende afspraken komen als het gaat om de intensiteit en kwaliteit van arbeidsinspecties in de lidstaten.
Europa moet weer aan het werk! 
 
Adnan
Tekin is namens de PvdA kandidaat voor het Europees Parlement (plek 7). Adnan
is geboren en getogen in Amsterdam. Hij heeft oa 10 jaar als politiek adviseur
gewerkt voor de voormalige burgemeester van Amsterdam en politiek leider van de
PvdA dhr. Job Cohen. Adnan
is nu onderwijsmanager bij de gemeente Amsterdam en sinds 2011 lid van de
Provinciale Staten van Noord-Holland.
Adnan
is getrouwd en vader van 4 kinderen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here