De winnaar van de Nobelprijs voor de Geneeskunde of Psychologie van dit jaar is professor Yoshinori Ohsumi. De 71-jarige Japanner celbioloog, die als de pionier wordt gezien op het gebied van autofagie, wordt beloond met de prijs voor zijn uitstekende werk in het veld.
Wat is Autofagie?
Autofagie is het proces waarbij levende cellen worden afgebroken en dode, zieke of ongebruikte cellulaire onderdelen kunnen worden gerecycled waardoor ze beschikbaar komen voor effectiever hergebruik. In lekentaal kan dit worden gezien als het strippen van een oude auto en het hergebruiken van de onderdelen die elders nog steeds van pas zouden kunnen komen. Hoewel Professor Ohsumi zijn studie begon door te kijken naar het proces in gist, hebben onderzoekers in de loop van de laatste drie decennia ontdekt dat autofagie een cruciale rol speelt bij de meeste levende organismen, inclusief de mens.
Waarom is het belangrijk?
Het spannende hieraan is dat onderzoekers geloven dat autofagie een cruciale rol speelt bij het bestrijden van een groot aantal ziekten en aandoeningen, waaronder neurodegeneratieve aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer en de ziekte van Huntington. Onderzoek op dit gebied is geëxplodeerd sinds de tijd dat professor Ohsumi 27 jaar geleden begon met zijn studie binnen dit veld. Het vertegenwoordigt nu één van de meest veelbelovende leads voor onderzoekers die wanhopig proberen om behandelingen voor neurologische invaliderende stoornissen te ontwikkelen. Een deel van deze urgentie wordt veroorzaakt door het feit dat de incidentie van deze ziekten zeer hard stijgt.
De Michael J. Fox Foundation, die is opgericht door ‘Back to the Future’ ster aan wie de stichting zijn naam ontleent, is slechts één van de grote organisaties die geld steekt in onderzoek dat, door middel van het krijgen van een beter begrip van autofagie, een poging doet een ??remedie voor neurodegeneratieve aandoeningen te vinden. Michael J. Fox en Muhammad Ali waren allebei getroffen door de ziekte van Parkinson. Naast deze aandoeningen, heeft onderzoek tevens uitgewezen dat autofagie het lichaam kan helpen tegen ontstekingen. Hoge onstekingswaarden zijn wetenschappelijk verbonden aan hartziekten, kanker, artritis, longschade, huidbeschadiging en depressie.
Waarom is dit relevant voor moslims?
Dit onderwerp krijgt meer relevantie als we meer inzicht krijgen in manieren waarop mensen kunnen bijdragen tot versterking van hun eigen autofagieproces. Dit kan namelijk door beweging, het verlagen van de inname van koolhydraten en – het meest interessante voor ons – het vasten. Het soms pijnlijke proces van onthouding van voedsel voor een periode van 12 uur of langer, zoals moslims dat verplicht zijn te doen tijdens de Ramadan (en daarnaast worden het aangeraden om het twee keer per week te doen), is een krachtige motivator voor onze interne autofagieprocessen. Naast het induceren van autofagie in de lichaamscellen, is ook gebleken dat vasten bijzonder krachtig is in het betrekken van de hersencellen bij dit proces. Dit maakt vasten tot een van de potentiële manieren waarop we neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson, kunnen verhelpen. Dit onderstreept weer één van de voordelen die vasten voor ons lichaam en geest kan hebben, en dit is een lijst die blijft groeien.
Regelmatig vasten kan één van de vele effectieve manieren zijn om jezelf gezond te houden, met name vanwege de toenemende zelfbeheersing. Dit geeft rust aan onze spijsvertering en stimuleert het proces van autofagie. Degenen die nog steeds niet overtuigd zijn, kunnen kennis nemen van dit feit: autofagie, deze prominente kracht die nodig is voor de vernieuwing van onze lichaamscellen en het in vorm houden van ons lichaam, kan daarnaast ook het verouderingsproces vertragen. Probeer daarom de volgende keer de mango, komkommer en kokosolie gezichtsmasker over te slaan en kies in plaats daarvan om een dag te vasten. Het is altijd interessant wanneer de wetenschap de openbaring ondersteunt; het kan bijna het gevoel geven dat dat de bron van de openbaring het menselijk lichaam ongelooflijk goed kent.
Vertaald door: Esra Çakar
Bron:Â https://themuslimvibe.com/faith-islam/fasting-twice-a-week-could-keep-the-neurologist-at-bay