Onderzoekers van Gebze Technical University (GTÜ) in het noordwesten van Turkije hebben een polymeer materiaal ontwikkeld dat zichzelf kan genezen met maar liefst 95 procent. Het is een project gesteund door het Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek Raad van Turkije (TUBITAK).
De self-healing polymeer materiaal is gericht om risico’s, met name op het gebied van defensie en elektronica-industrie te voorkomen.
Project manager, GTÜ Materials Science en Engineering Department docent Assistant Prof. Dr. ?lke ANAC zei dat de schade en fouten onvermijdelijk zijn tijdens materiaaltoepassingen. Maar door zelfherstellende polymeren, is het nu mogelijk om deze risico’s te voorkomen. Zij verklaarde dat met deze nieuwe technologische toepassing materialen veel langer gebruikt kunnen worden en de materiaalkosten kunnen worden verminderd.
“Ik denk aan de defensie-industrie in het bijzonder. Vliegtuig brandstoftanks hebben een dunne laag van polymeerfilm. In geval van schade, lekken zijn onvermijdelijk. Als self-healing polymeer films worden gebruikt, kunnen we brandstoflekken verminderen” zei ANAC.
Ze voegde eraan toe dat het materiaal ook scheuren in de smartphone-schermen kan vermijden.
Bron: Daily Sabah