7.5 C
Alba Iulia
dinsdag, mei 30, 2023
No menu items!

Azerbeidzjan opent gaspijpleiding door Turkije naar Europa

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Azerbeidzjan heeft dinsdag een pijpleiding in gebruik genomen die uiteindelijk de eerste directe route zal vormen om gas te transporteren van een van ’s werelds grootste velden naar Europa, voorbij Rusland, en zal uitmonden in de trans-Anatolische aardgaspijpleiding (TANAP) in Turkije.
“Met dit project maken we een nieuwe energiekaart van Europa” zei de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev tijdens een ceremonie op de nationale televisie, waarbij hij de kranen van Sangachal Terminal, zo’n 55 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Bakoe, aanzette.
Het Southern Gas Project wil gas 3.500 kilometer transporteren van de Kaspische Zee naar Europa. Het project van 40 miljard dollar (35 miljard euro) bestaat uit drie gekoppelde pijpleidingen die gas uit het uitgestrekte Azerbeidzjaanse Shah Deniz 2-veld door Azerbeidzjan, Georgië, Turkije, Griekenland, Albanië en de Adriatische Zee naar Zuid-Italië zullen brengen.
Tegen 2020 zal de zuidelijke gascorridor naar verwachting ongeveer 10 miljard kubieke meter aardgas per jaar naar Europa brengen. Nog eens 6 miljard kubieke meter gas gaat naar Turkije.
De pijpleiding voor de zuidelijke Kaukasus van Azerbeidzjan zal gas transporteren naar Turkije, waar het aan de TANAP zal worden geleverd. Vanuit Turkije gaat het gas via de trans-Adriatische pijpleiding naar Italië.
De totale investering in Shah Deniz 2 en pijpleidinginfrastructuur bedraagt meer dan $40 miljard.
Aliyev prees de steun van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie en nam nota van de “sterke regionale samenwerking tussen Azerbeidzjan, Turkije en Georgië” bij de aanleg van de pijplijn. Hij deelde de aanwezigen mee dat Bosnië-Herzegovina, Kroatië en Montenegro ook in een latere fase aan het project zullen deelnemen.
“Dit project houdt rekening met de belangen van iedereen – leveranciers van gas, doorvoerlanden en consumenten” zei Aliyev.
President Tayyip Erdogan heeft ook een boodschap overgebracht waarin hij benadrukte dat TANAP, een voorbeeldproject voor regionale samenwerking, het resultaat is van een partnerschap dat het lot van de regio zal veranderen.
“Het is van groot belang om de andere delen van de zuidelijke gascorridor te voltooien, die gas zal leveren aan Europa via een alternatieve route,” Erdogan zei in zijn boodschap en herinnerde eraan dat de officiële ceremonie voor de eerste gaslevering van TANAP zal plaatsvinden op 12 juni in het centrum van de Anatolische provincie Eski?ehir.
Turkije importeert zo’n 6,6 miljard kubieke meter aardgas uit Azerbeidzjan via de Baku-Tbilisi-Erzurum-pijpleiding en de hoeveelheid zal oplopen tot 12,6 miljard kubieke meter, aangezien TANAP nog eens 6 miljard kubieke meter aardgas binnenbrengt. Het aandeel van Russisch gas in de energie-invoer van Turkije zal dan ook afnemen.
TANAP zal in eerste instantie 2 bcm aardgas leveren en vervolgens geleidelijk 6 bcm bereiken tegen eind juni 2021.
Bron: Daily Sabah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here