7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

'Hoe vast je in de ruimte?' En andere vragen die je hebt over Ramadan 2019

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De Ramadan van dit jaar zal beginnen op de avond van 6 mei en zal worden waargenomen door honderden miljoenen moslims wereldwijd. Ramadan staat voor de deur. Voor honderden miljoenen moslims over de hele wereld betekent dat geen eten, drinken of sigaretten roken, gedurende de dag gedurende een volledige maanmaand.
Maar naast al het onthouden, is het ook een periode van intense spiritualiteit voor de gelovigen, veel moslims zullen hun avondmaaltijd volgen met een speciaal nachtelijk gebed, bekend als tarawi, en gedurende de laatste tien dagen van de maand, beschouwd als de meest gunstige, sommigen brengen hun dagen en nachten door in constante aanbidding in moskeeën, een traditie die bekend staat als itikaf.
Zo in de war door het hele ding? We hebben een lijst samengesteld met de meest gestelde vragen over de islamitische heilige maand.
Wat is Ramadan?
Ramadan is de negende maand van de Islamitische Hijri-kalender. Net als de West-Gregoriaanse kalender heeft de Hijri-kalender 12 maanden, maar in tegenstelling daarmee volgen die maanden de maancyclus, d.w.z. een nieuwe maand begint met elke nieuwe maan.
De term ‘Hijri’ komt voort uit het Arabische woord voor ‘migratie’ en vertegenwoordigt de verhuizing van de profeet Mohammed van de stad Mekka naar de stad Medina.
Wanneer begint Ramadan?
Het huidige islamitische jaar is 1440 en Ramadan in 2019 zal beginnen op de avond van maandag 6 mei, afhankelijk van de waarneming van de nieuwe maan.
Wat betekent het woord ‘Ramadan’ eigenlijk?
Volgens Muslim Matters komt het woord Ramadan voort uit het oude Arabische woord ‘Ramdha’, wat de intense hitte van de zon betekent.
Het artikel zegt dat de maanden werden genoemd volgens de seizoenen waarin ze vielen, dus Ramadan moet oorspronkelijk van toepassing zijn geweest op een hete zomermaand.
Afhankelijk van waar je woont, kan de uitspraak verschillen; Ramadan, Ramzan, Ramazan, allemaal verschillende manieren om hetzelfde te zeggen.
Dus waarom is Ramadan speciaal voor moslims?
Moslims geloven dat de engel Gabriël, Gods boodschap aan de profeet Mohammed in Ramadan heeft onthuld.
Deze openbaringen vormden de vaststellende tekst van het islamitische geloof, de Koran genaamd.
De precieze nacht van de openbaring is onderwerp van debat tussen islamitische geleerden, maar wordt verondersteld een van de oneven genummerde datums te zijn gedurende de laatste tien dagen van de maand. Velen geven er de voorkeur aan de gelegenheid te markeren op de 27e nacht, die ze ‘Laylat ul Qadr’ of ‘The Night of Destiny’ noemen.
Ramadan werd later door de profeet Mohammed na de openbaringen in de Koran als de vastenmaand aangeduid.
Wat was dat over vasten?
Dus in tegenstelling tot wat sommigen helaas (serieus) geloven, gaan moslims niet de hele maand zonder voedsel.
Moslims vasten tijdens de uren met daglicht. Dat betekent niet eten tussen zonsopgang en zonsondergang. De handeling van het breken van het vasten bij zonsondergang staat bekend als iftar, terwijl het voor de dageraad maaltijd dat voorafgaat aan het vasten, bekend staat als suhoor of sehri, afhankelijk van waar je vandaan komt.
Maar het is niet alleen voedsel. Moslims onthouden zich ook overdag van drinkwater, roken en seksuele relaties.
Moslims worden ook aangemoedigd om hun gedrag te verbeteren en om vloeken, roddelen en luiheid te vermijden, omdat die dingen de geestelijke beloning van het vasten verminderen.
Vasten is een van de vijf pilaren van de islam, naast het geloof in God en het accepteren van de profeet Mohammed als zijn boodschapper, de vijf dagelijkse gebeden, de bedevaart en het geven van aalmoezen.
Wacht, dus zelfs geen water?
Ja, geen water overdag.
Waarom?
Het simpele antwoord op waarom moslims vasten is dat zij geloven dat God het verplicht heeft gemaakt voor hen in de Koran.
Vers 183 van het tweede hoofdstuk van het heilige boek luidt: “Vasten is voor u voorgeschreven zoals het was voorgeschreven aan degenen vóór u, opdat u taqwa kunt bereiken.”
‘Taqwa’ betekent in dit geval een bewust besef van God.
Maar net als alle andere religieuze handelingen, is de praktijk van vasten ook zinvol in menselijke termen.
Veel moslims geloven dat het ook helpt om hen dichter bij de armen te brengen en degenen die regelmatig honger hebben, sommigen geloven dat het hen leert het belang van eten en drinken te waarderen, terwijl het voor anderen een gelegenheid is die hen dichter bij elkaar brengt.

Wat als je ziek, oud of zwanger bent?
Moslims mogen alleen vasten als het niet schadelijk is voor hun gezondheid om dit te doen. Dat betekent dat mensen die lijden aan ziekten die regelmatige voeding vereisen, zoals diabetes, zijn vrijgesteld van vasten, net als kleine kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen in hun menstruatiecyclus, zeer ouderen, enzovoort.
Wat als je ergens woont waar de zon nooit ondergaat?
Hoewel het in de begintijd van de islam niet echt een probleem was, zijn de laatste jaren moslimgemeenschappen in de buurt van de poolcirkel gegroeid. Voor deze gemeenschappen gaat de zon nooit onder in de zomer, of gaat zo snel op en neer dat het moment waar je kunt eten kort is.
In dergelijke gevallen zijn de meest islamitische geleerden van mening dat moslims hun lokale omstandigheden moeten negeren en moeten vasten volgens de omstandigheden in een buurland, waar het vasten beheersbaar is.
Wat als je in de ruimte bent?
Geloof het of niet, tenminste één persoon heeft in de ruimte gevast en moslimgeleerden hebben de kwestie aangepakt.
In 1985 kwam Saudische Sultan ibn Salman samen met Space Shuttle Discovery tijdens een missie in Ramadan.
De prins was getuige van de geboorte van de nieuwe maan vanuit de ruimte en zou, gebaseerd op een uitspraak van religieuze leiders, vasten volgens zijn laatste locatie op aarde, wat in zijn geval de Amerikaanse staat Florida was.
Zijn er voordelen voor de gezondheid om te vasten?
Het korte antwoord, ja. Het langere antwoord is, dat zolang een persoon lijdt aan geen reeds bestaande ziekten, in welk geval ze zouden worden vrijgesteld, vasten wetenschappelijk bewezen is dat het de bloedsuikerspiegel en insulinegehalte reguleert, het cholesterolgehalte verlaagt en gezond gewichtsverlies bevordert .
Diëten gebaseerd op vasten, zoals intermitterend vasten, worden steeds meer mainstream onder atleten en gewone mensen.
Dus is het meestal gewoon vasten?
Nee, vasten is maar een aspect van Ramadan. De maand wordt gekenmerkt door een toename van religieuze eerbied, liefdadigheid en speciale gebeden.
Moslims geloven dat goede daden in Ramadan exponentieel worden beloond, dus proberen meer liefdadigheid te geven tijdens de heilige maand.

Wat gebeurt er als het allemaal voorbij is?
Moslims markeren het einde van Ramadan met het drie dagen durende festival van Eid.
De dag wordt traditioneel gekenmerkt door het eten van zoetigheden, het bezoeken van familieleden en het respecteren van geliefden die zijn overleden op begraafplaatsen.
Bron: TRT WORLD

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here