7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

Turkse filmindustrie groeit nationaal maar ook internationaal

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Het aantal Turkse films dat in landelijke theaters is vertoond, is in 2018 gestegen tot 180, van slechts negen in 2002, volgens officiële statistieken.
De Turkse box office-gegevens die zijn samengesteld door het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme tonen aan dat het aantal bioscoopbezoekers aan Turkse films in de bioscopen ook steeg naar 44 miljoen van 2 miljoen in dezelfde periode.
Het percentage dat de voorkeur gaf aan Turkse films ipv buitenlandse producties was 63 procent in 2018, waarmee Turkije op de hoogste rang in Europa kwam te staan.
Het ministerie ondersteunt de Turkse filmindustrie op jaarbasis in het kader van de wet inzake evaluatie, classificatie en ondersteuning van films.
Dag II (Mountain II), een film geregisseerd door Alper Çaglar in 2016 en gesteund door het ministerie, bereikte de top in de Turkse box office met meer dan 2,8 miljoen tickets in het hele jaar.
Een andere film die in 2017 financiële steun kreeg van het ministerie, Ayla (The Daughter of War), was de tweede meest populaire film in het land met meer dan 5 miljoen verkochte tickets.
In 2018 won Rafadan Tayfa Dehliz Macerasi de ondersteuning bij de productie van animatie van het ministerie en werd het in de loop van het jaar de meest bekeken film in deze categorie.
Internationale arena
Door het ministerie gesteunde Turkse films hebben de afgelopen jaren ook succes geboekt op internationale filmfestivals.
Bugday (Grain), een film uit 2017 geregisseerd door Semih Kaplanoglu, won de Grand Prix op het Tokyo Film Festival.
De film van wereldberoemde Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan, The Wild Pear Tree (Ahlat Agaci), streden op het filmfestival van Cannes in 2018 voor de Palme d’Or.
Güvercin (The Pigeon), geregisseerd door Banu Sivaci, kreeg in 2018 de Best Youth Feature Film tijdens de Asia Pacific Screen Awards.
Mahmut Fazil Coskun’s Anons (The Announcement) kreeg de Horizons Special Jury Prize op het 75e Internationale Filmfestival van Venetië.
In totaal heeft het ministerie van Cultuur en Toerisme tussen 2010 en 2017 ongeveer 235 miljoen Turkse lira’s aan Turkse filmproducties toegekend.
Het ministerie kondigde de ondersteunde projecten van dit jaar aan in april, met een specificatie van 32.350.000 lira’s voor 38 projecten.
Een bestuur van 14 zetels, bestaande uit vertegenwoordigers van verenigingen, ministerieambtenaren en academici, evalueerde 394 projecten en besloot om 13 regisseurs 9.250.000 lires te geven voor hun debuutfilms, terwijl het 23.100.000 lires toekent voor langspeelfilmprojecten.
Bron: Hurriyet Daily

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here