7.5 C
Alba Iulia
dinsdag, september 26, 2023
No menu items!

Niet Jeff Bezos of Bill Gates: Mansa Musa uit Mali was de rijkste man ooit

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Vraag het aan iedereen wie ’s werelds rijkste persoon is en je zult waarschijnlijk Bezos, Mark Zuckerberg, Gates of Warren Buffett horen – maar dat is natuurlijk verkeerd.
Zijn naam was Mansa Musa en hij was een Afrikaanse moslimkoning, wiens reis van 4000 mijl naar Mekka vergezeld door een karavaan van 60.000 mensen en duizenden bedienden, de geschiedenis inging.
Mozes werd geboren in 1280 en Mansa betekent ‘Sultan’ gesproken in de moedertaal Mandinka, gesproken in de regio. Hij kwam op de troon in 1312 en in 25-jarig bewind breidde het koninkrijk van Mali zich enorm uit met de huidige naties Senegal, Mali, Burkina Faso, Niger, Guinee en Ivoorkust.
Sommige historici geloven dat met een inflatie-aangepast fortuin, zijn rijkdom vandaag rond de $ 400 miljard bedraagt. Maar hij was niet alleen een rijke man en sultan.
Verschillende beroemde historici, zoals Ibn Khaldun, Ibn Fazlullah al Omari, Abdullah es Sa’di, hebben Musa gedocumenteerd. Ibn Battuta schreef ook over hem toen hij Mali in 1352 bezocht. Al deze historici geven bekendheid aan Mansa Musa en zijn beroemde Hajj-bedevaart.
De bedevaart naar Mekka (ook bekend als Hajj) is een van de vijf belangrijkste pijlers van de islam en Musa besloot in 1324-1325 Hajj te beginnen. Maar het was niet zoals elke andere reis die ooit is meegemaakt. Musa baande zich letterlijk een weg naar Mekka.
Mozes startte zijn reis vanuit de hoofdstad, Niani, die zich aan de bovenste rivier van Niger naar Walata (Mauritanië) bevond, en begon zijn reis naar Mekka door 60.000 mensen en duizenden persoonlijke bedienden van hem en zijn vrouw (Inari Kunti). Zijn bagage omvatte duizenden kilo’s goud, gedragen door kamelen, muilezels en olifanten.
Musa was beroemd om zijn vrijgevigheid en vroomheid. Hij bouwde elke vrijdag tijdens zijn reis een moskee en gaf zoveel goud weg dat het de economie in delen van de regio gedurende twaalf jaar destabiliseerde – en de waarde van goud liet leeglopen.
Tijdens zijn reizen ontmoette Musa, Al Malik al Nasir in Caïro, een van de beroemdste Mamluk-sultans. Toen hij in de aanwezigheid van Al Malik kwam, werd hem gevraagd om zijn knie te buigen als onderdeel van het protocol, maar hij weigerde en zei dat hij alleen de knie zou buigen voor Allah (God).
Zijn portret, getekend door Angeline Dulcert in 1339, twee jaar na zijn dood, was te zien op een kaart waarop ook Mali te zien was. Europese cartografen begonnen steeds vaker Mali op kaarten te plaatsen vanwege de bekendheid die Musa naar het koninkrijk bracht.
Lees verder op: https://www.trtworld.com/africa/not-jeff-bezos-or-bill-gates-mali-s-mansa-musa-was-the-richest-man-ever-31658

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here